Új kerékvágás - 3 egyszerű trükk, ami garantáltan kiemel a szezonális depresszióból
2015. január 06. írta: ECOLIFE

Új kerékvágás - 3 egyszerű trükk, ami garantáltan kiemel a szezonális depresszióból

Január első néhány napjában fokozottan erősödhetnek a szezonális depresszió jelei: a családdal töltött hosszú, minőségi idő pótolhatatlan, az édes kis semmittevésről nem is beszélve, ráadásul ebben az időszakban sokan találkoznak azzal a felismeréssel, hogy előző évi fogadalmaikból vajmi keveset sikerült megvalósítani. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a "jól vagyok" életérzésnek olyan biztos, kőbe vésett szabályai vannak, mint a biztos pénzügyi háttér vagy a társadalom által nagyra tartott pozíció. Íme néhány biztos tanács, amivel garantáltan kiegyensúlyozottabbak lesznek a hétköznapjaid. 

ok.jpg

1. Kevesebb online tér, több valóság

Egy felmérés kimutatta, hogy a magyar lakosság 80 %-a nem kötődik semmilyen civil szervezethez, ellenben annál szívesebben töltjük szabadidőnket az online térben, ami a médiaszociológiai kutatások szerint sok esetben gyengítheti önértékelésünket. Nem jelentenek különösebb, a személyiségre gyakorolt roncsoló veszélyt a közösségi portálok, ha a hozott énkép megfelelően fejlett, azonban destabilizáló is lehet, amennyiben identitásunkat mindig a visszajelzések arányának megfelelően (vagy azok hiányában) értékeljük, ráadásul online profilunk folytonos ellenőrzése csökkenti a motivációt, hogy sikeresen teljesítsünk egyszerűbb, valós feladatokat. 

„Aki jól áll önbecsülés dolgában, az nagyon rövid idő alatt pozitív előjelű szavakat képes társítani önnön személyéhez, miközben több időre van szüksége ahhoz, hogy negatív értelmű kifejezéseket asszociáljon önmagához. Ha viszont valakinek gyenge lábakon áll az önbecsülése, akkor éppen fordított a helyzet. A mi kultúránk kitüntetetten díjazza a szilárd önbecsülést, ennek megfelelően az emberek hajlamosak arra, hogy az önbevalláson alapuló kérdőíveken a ténylegesnél magasabbnak tüntessék fel önbecsülésük szintjét" - árulta el Catalina Toma. 

facebook.jpeg

2. Legyél a közösség része

Abraham Maslow szükséglethierarchiai-elmélete alapján meghatározó számunkra a közösséghez való tartozás, hiszen ez a mód a szeretet iránti vágyunkat elégíti ki, valamint azt, hogy elfogadjanak bennünket. Az új esztendő szimbolikus erővel bír, ami a fogadalmainkat illeti, így ajánlatos már most belevágni valami egészen új dologba, legyen az zenetanulás, sport, főzőtanfolyam vagy kézműves foglalkozás, a lényeg, hogy hasonló gondolkodású emberekkel együtt töltsük el a minőségi időt, a végzett cselekvést pedig elsősorban ne a célirányú gondolkodás határozza meg, hanem az, hogy mindeközben valóban boldogok vagyunk. 

slow_budapest.jpg

3. Mozogj!

A mozgás utáni igényünk számos motivációból fakadhat: az ünnepek utáni elhízásból, általános túlsúlyból, de a legjobb módja lehet a frusztráció levezetésének is. Talán megdöbbentő, de a test számára egy kiadós futás stresszt jelent, ha nem sikerül beállítani a testmozgás gyakoriságát, vagy a kocogás intenzitását. A folyamatosan, ám okosan növelt távok teljesítése sikerélményt ad, amit tovább erősíthet a megfeszített munkánk fizikai gyümölcse. A kitartóan végzett testmozgás valóságos antidepresszáns-koktél a szervezetnek, hiszen olyan vegyületek szabadulnak fel közben, mint a noradrenalin és szerotonin. 

running_w.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr657044021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása