SOS hideg
2015. január 25. írta: ECOLIFE

SOS hideg

12 tipp a természetes hidratáltságért

szöveg: Dr. Házi Edina

A téli időszakban még az egyébként normál ápolást igénylő bőr is érzékenyebb, szárazabb lehet, a száraz, érzékeny bőr pedig még nagyobb odafigyelést igényel. Tartós hidegben a bőr különösen érzékennyé válhat sok kozmetikummal szemben és a bőrápolás során elkövetett hibák, hiányosságok ebben az évszakban sokkal nehezebben kezelhetőek, mint nyáron. Összegyűjtöttünk néhány tippet, melyekkel a hideg hónapokban is komfortosan érezhetjük magunkat bőrünkben. 

bor1.jpg

 

1. Hosszas fürdőzések helyett zuhanyozzunk kellemesen meleg, nem túl forró vízben, mert így megőrizhetjük bőrünk lipidrétegét. Ha nem akarunk mégsem teljesen lemondani a lazító fürdőzésről, ne felejtsünk el természetes fürdőolajat, vagy natúr olaj tartalmú fürdőterméket használni. 

2. Nappal jobb elkerülni a magas víztartalmú krémek használatát, sőt fagyos időben ezeket egyenesen tilos használni, mert súlyosan károsíthatják a bőrt. Télen mindig az esti tisztálkodás után hidratáljuk bőrünket!

3. A hidegben lassabbá válik a bőr megújulása, ezért a téli hónapokban előnyös lehet a bőr vérkeringését fokozó kezelések, melegítő pakolások.

facemask.jpg

4.  A hideg lábak is erőre kapnak egy meleg lábfürdő, lábmasszázs után. A meleg fürdő szárító hatását kivédhetjük, ha olajat, tejszínt vagy vérpezsdítő aromaolajakat (rozmaring, gyömbér, fahéj illóolajat - pár csepp oldószerben oldva) keverünk a vízbe.

5. Egy tápanyagokban gazdag, bőrbarát radírozó készítmény hetente egyszer csodát tesz a bőrrel, ha zuhanyozás közben átradírozzuk vele az egész testünket. Az elhalt hámsejtek eltávolítása utat nyit az ápoló termékeknek, hogy azok a bőr mélyebb rétegeiben is kifejthessék jótékony hatásukat.                                                                                                                                    

Tipp: Tökéletes keveréket készíthetünk egy kevés jó minőségű olívaolaj és egy kis só keverékéből. Ezzel dörzsöljük át a testünket, majd langyos vízzel öblítsük le. A só megtisztítja a bőrt, míg az olívaolaj bársonyba burkolja.

radir.jpg

6. Télen a külső hidratáció mellett a belső hidratáltság is fontos a szép bőrnek, ezért télen érdemes a napi folyadékbevitelünket fél liter vízzel növelni

7. Egy kávé, plusz egy pohár víz. A kávé tipikusan olyan élvezet, amiről nem szívesen mondunk le, de tudnunk kell, hogy a kávé vizet von el a szervezettől.

coffewater.jpg

8. Télen fokozottan figyeljünk az egészséges táplálkozásra, hogy gondoskodni tudjunk a megfelelő vitamin- és ásványi anyag beviteléről.

9. Ezekben a hónapokban kevesen gondolnak a napsugarak káros hatásaira. A leégésért felelős UVB-sugaraktól valóban nem kell túlzottan tartanunk, ám az öregedésért felelős és a bőrrák kialakulásában is szerepet játszó UVA-sugarak erőssége ilyenkor is változatlan. Fontos, hogy kerüljük a kémiai fényvédőt tartalmazó készítményeket! Kizárólag a mechanikai fényvédő használata javasolható.

10. Nagyon tanácsos programunkba iktatni az immunrendszert erősítő, a bőrt edző méregtelenítő szaunázásokat. Ha a szaunában hígított borsmenta vagy eukaliptusz illóolajat párologtatunk, vagy akár néhány csepp illóolajat vízben elkeverve a kőre öntünk, jó eséllyel előzhetjük meg a meghűléses betegségeket. 

sauna.jpg

11.  A lakás levegőjének ideális páratartalma 40-60 % közötti. A növények segíthetik a levegő párásítását, de a főtési szezonban sokszor szükséges lehet párásító készülék. Figyeljünk arra, hogy a baktériumok szaporodását a vizes edények rendszeres tisztításával akadályozhatjuk meg!

12.  Éjszakára, ha módunkban áll, a fűtést vegyük le a hálószobákban - ne legyen 18-20 °C-nál melegebb -, hogy bőrünk hidratált maradhasson. 

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr687105061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása