Napirenden az elefántok védelme
2015. január 28. írta: ECOLIFE

Napirenden az elefántok védelme

A népszerű ’Big Five’ (elefánt, rinocérosz, bivaly, oroszlán, leopárd) oszlopos tagja, a biológiai sokféleség egyik legékesebb példája az elefánt továbbra is igen nagy veszélynek van kitéve fennmaradását illetően. Franciaország a tettek mezejére kíván lépni Ségolène Royal miniszter asszonnyal az élen, a mai napon ugyanis fontos tárgyalás zajlott vezetésével az elefántok védelmében.

 

 

elephants_peter_knights.JPG

 

Mi a tét?

 

A legégetőbb problémát még mindig az orvvadászat és az ehhez szorosan kapcsolódó illegális elefántcsont kereskedelem jelenti, amely az 1973-as Washingtoni egyezmény, a CITES ellenére is virágkorát éli. Az orvvadászatból származó elefántcsont mennyisége az elmúlt 15 év alatt négyszeresére nőtt, az elefántok száma egyes tanulmányok szerint ennek következtében Közép-Afrikában 60%-al csökkent az elmúlt 10 évben, ráadásul a nagytestű emlősök élőhelyeinek fogyatkozása is negatív hatással van a faj fennmaradására nézve.

 

o-elephant-facebook.jpg

 

 

Az afrikai szavannák ökológiájának azonban elengedhetetlen fontosságú része az elefánt. Amikor az eltűnik eredeti származási helyéről, az ottani ökoszisztéma jelentős változáson megy keresztül. Tudatában annak, hogy mi a tétje az elefántok megóvásának, a szenegáli születésű Ségolène Royal, aki a 2014. márciusi helyhatósági választások után Franciaország környezetvédelemért, fenntartható fejlődésért és energiaügyekért felelős minisztere lett, elhatározta, hogy jelentős lépéseket tesz az illegális elefántcsont kereskedelem ellen nemzetközi szinten is. Ennek érdekében felfüggeszti a nyers elefántcsont exportját, és még magasabb bírságokkal küzd az orvvadászokkal szemben. (Az ország egyébként adomány formájában csaknem 25 millió eurót kíván fordítani a fenyegetett fajok kereskedelme és az orvvadászat ellen.)

Ségolène Royal ma délelőtt tárgyalt az ügyben az állami intézményekkel, valamint olyan nem kormányszervezetekkel mint a WWF, a Good Planet vagy a Brigitte Bardot alapívány.

 

Szöveg: Bősze Kinga

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr927118875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

na4 2015.01.29. 17:24:13

Azt kell csinálni, mint Indiában. Ott bevezették, hogy orvvadászt agyonlőni nem rendőrségi eset. Be sem kell jelenteni, csak egyszerűen agyon kell lőni a mocsadékot. Semmi bonyodalom, bíróság, semmi.

Anina81 · http://hogymondjak.blog.hu 2015.01.29. 17:28:39

Ezt sosem értettem, hogy minek az állatokat leöldösni, ha nem esszük meg őket... Semmi más indokot nem tudok elképzelni. Arra meg ott vannak a kifejezetten erre a célra tartott/ tenyésztett állatok.
A szőrmét nem pártolom sem vadászat, se tenyésztés formájában, mivel lássuk be, könnyedén kiváltható más anyagokkal. (Az elefánt cukiság-faktora az már csak adalék). Elpusztítani egy elefántcsont, faragott akármiért? Komolyan?
süti beállítások módosítása