Tudtad? Az idei Eurovíziós Dalfesztivál zöld rendezvény volt
2015. május 24. írta: .ecolife.

Tudtad? Az idei Eurovíziós Dalfesztivál zöld rendezvény volt

Idén Bécsben rendezték az Eurovíziós Dalfesztivált, amely a rendezvény berkeiben eddig úttörőként, a szervező házigazdák környezettudatos kezdeményezéséről is tanúskodott. A fesztiválszervezők olyan fenntarthatósági minősítést kiérdemlő újításokat vezettek be az Osztrák Környezetvédelmi Minisztériummal karöltve, mint például a hulladék csökkentésére kitalált betétdíjas, visszaváltható poharak, a versenyzők vendéglátásában előnyt élvező helyi bio élelmiszerek vagy az akadálymentesített helyszín és televíziós műsorközvetítés. A bécsiek a környezetbarát utaztatási rendszerüket is felajánlották a fesztivál idejére, a résztvevők belépőjegyük felmutatásával ingyenesen vehették igénybe a tömegközlekedési eszközöket.

További érdekesség, hogy a turisták a kiüresedett palackjaikat bármikor újratölthették a város kútjain, amelyeket még a 2008-as futball világbajnokságra helyeztek el ugyancsak hasonló klímavédelmi szempontok figyelembevételével. És még folytathatnánk a sort azzal, hogy a fesztivált díszítő, újrahasznosítható műanyag dekor elemekből kézitáska készül nemsokára, melyet az osztrák közszolgálati média eladásra bocsájt majd, vagy, hogy a svéd nyertesnek átadott mikrofon serleg is újrahasznosított anyagból készült.

A fenti kezdeményezések mind-mind a Green Meetings és a Green Events részei, ugyanis ezzel a két környezetvédelmi tanúsítvánnyal írták be a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztivál zöld történelmébe magukat a bécsiek. A világszerte nagyságrendileg 200 millió nézővel, 1 700 médiaképviselővel, 39 ország küldöttével és 100 ezer látogatóval büszkélkedő rendezvény jelenleg kétségkívül a világ egyik legnagyobb szórakoztató eseménye, így a lehető legjobb „színpada” a környezettudatosságra nevelésnek.

Az Eurovízió mint zöld esemény programkampányt is indított "Make your life a green event, too", azaz „Tedd zölddé az életedet is.” mottóval. Andrä Rupprechter környezetvédelmi miniszter az Eurovízió sajtótájékoztatóján elmondta, hogy mondanivalójuk egyértelmű, be szeretnék bizonyítani, hogy egy világméretű nagy rendezvény nem kell, hogy környezetromboló legyen, és nem titkolt szándékuk a világgal megismertetni szigorú klíma- és környezetvédelmi normáikat.

A 2015-ös Eurovíziós Dalfesztivállal Bécs megint csak bebizonyította, hogy a világ egyik leginnovatívabb, legkörnyezet-tudatosabb és így legélhetőbb fővárosa. Szeretjük az ilyen példákat. Kíváncsian várjuk a 2016-os Eurovízió svéd házigazdáinak zöld példáját.

Szerző: Geréb Orsi

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr417488064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása