A világ első etikus okostelefonja, a Fairphone
2015. május 25. írta: .ecolife.

A világ első etikus okostelefonja, a Fairphone

Manapság már szinte mindenki rendelkezik mobiltelefonnal. Az utcán sétálva, a buszon ülve, már sokak kezében ott van az újabbnál újabb szériás okostelefon. Úgy vesszük, akár a ruhaüzletben a nadrágot és már valószínű, hogy nehezen is mondanánk le róla.

Mégis kevesen tudják, hogy milyen környezeti károkat és hány ember életét és lakhelyét teszi tönkre ezeknek a telefonoknak a legyártása. Ahhoz, hogy a kezünkben tartsunk egy ilyen telefont, közel 40 olyan nyersanyag szükséges, melyek kibányászásakor a bányákban dolgozók - olykor gyerekek is - pár dollárért dolgoznak gépesítetlen bányákban, vödrökkel, saját kezükkel. Bizonyos nyersanyagok elengedhetetlenek az elektronikai készülékekhez, melyeket főként a fejlődő országok valamelyikében bányásznak.

Melyek ezek a nyersanyagok?

Arany: vezetékek burkolásához használják (bányászati hely: Etiópia)

Ón: forrasztott részek egyik illesztőanyaga (bányászati hely: Kongó, Bangka-Belitung szigetek)

Tantál: ez az anyag felel azért, hogy ne merüljön le a telefonunk (bányászati hely: Kongó, Etiópia)

Volfrám: a rezgő üzemmódért felelős (bányászati hely: Ruanda)

De emellett azok a környezetszennyező hatások, melyek óriási erdő területek kivágását és az élő vizek elszennyeződését jelentik sem elhanyagolhatóak.

Felmerül a kérdés, hogy akkor mi a megoldás? Van más alternatíva!

Egy Amszterdamban működő telefongyártó cég elhatározta, hogy csak olyan telefonokat gyárt, amelyek fair trade azaz méltányos kereskedelemből származnak, akár a fair trade kávé, tea vagy csokoládé. Ez pedig a Fairphone. A honlapjukon pontosan lekövethető, hogy milyen alkatrészt, hol állítanak elő. Céljuk, hogy minél humánusabb legyen a telefon előállítása.

Így tehát nem kell lemondani a kényelemről, ugyanolyan okostelefonunk lehet, mint bárkinek, ellenben mi tettünk azért, hogy a környezeti pusztítás és az emberek kizsákmányolása általunk kisebb léptékű legyen.

A Fairphone készülék információi:

Operációs rendszer: Android 4.2.2.

Memória: 1 GB

Fényképezőgép felbontása: 8 MP

Másodlagos kamera felbontása: 1.3 MP

Akku: 2000 mAH

Egy ilyen telefon ára 300 euró körül mozog. Az első széria telefonjai már elfogytak, a második 2015 őszére várható, mely valószínűleg jobb paraméterekkel fog rendelkezni.

Plusz előny még, hogy nyomon követhetjük hol jár a telefonunk, milyen munkafázisban és a készüléket nem műanyag hanem kartoncsomagolásban kapjuk.

Gyártó honlapja: http://www.fairphone.com/

Szerző: Bujtás Olimpia

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr257489812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása