A Lego el akarja felejteni a műanyagot
2015. június 29. írta: .ecolife.

A Lego el akarja felejteni a műanyagot

A dán játékgyártó óriáscég legkésőbb 2030-ra már kizárólag környezetbarát anyagokból szeretné gyártani az építőkockáit. A programra összesen egymilliárd dán koronát szánnak.

Az 1930-as évek óta több generáció kreativitását katalizáló Lego, egy nemrégiben napvilágot látott közleményében tudatta, hogy 2030-ra már teljesen száműzni akarja a műanyagokat a gyártási folyamatokból. Ennek hatására valószínűleg jelentősen csökkenne a cég által a bolygó vállára rakott teher, tekintve hogy csak 2014-ben összesen hatvanmilliárd építőkockát gyártott a cég, körülbelül mintegy hatezer tonna műanyag felhasználásával. Ami az üvegházhatású gázokat illeti, a Lego teljes kibocsájtásának mindössze 10%-át adja a gyártás, a többi pedig mind a műanyag előállításához szükséges nyersanyagok kitermelésekor, valamint szállításkor keletkezik.

lego-568040_1280.jpg

A Lego a fentiek orvoslására 2015 és 2016 között, egy teljesen új, száz főből álló alosztályt fog felállítani a cégen belül, ami csak és kizárólag az új anyag és a hozzá tartozó gyártási technológiák kifejlesztésén fog fáradozni. A cég ezen kívül külső partnerekkel is kapcsolatban áll, 2013 óta például már a WWF-el is.

Ami a környezetbarát anyagokkal szemben támasztott elvárásokat illeti, még nem létezik egészen pontos meghatározás, azonban a Legónál már megvannak a követendő irányelvek a jövendőbeli anyaggal kapcsolatban: az új matéria az előzőnél lényegesen kisebb terhet róhat csak a környezetre, továbbá mind a környezetvédelmi, mind pedig emberi jogi szempontból veszélytelennek kell lennie a kitermelésnek, és a gyártásnak is. Ezen kívül az új anyag természetesen már legókocka formátumban is legalább ugyanolyan biztonságos kell, hogy legyen, mint az eddig használt műanyagok.

A Legónál egyébként nem új keletű dolog a környezettudatosság, hiszen az utóbbi pár évben a cég nagy hangsúlyt fektetett a csomagolás minimalizálására, továbbá felbontotta a partnerségi megállapodását a Shell olajipari céggel. Ezen kívül, a Lego az utóbbi időben vízfelszíni szélerőművek fejlesztésébe is befektetett.

Szerző: Palotai Nándor

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr187582968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása