Egy űreszköz segíthet megtisztítani az eget
2015. augusztus 11. írta: .ecolife.

Egy űreszköz segíthet megtisztítani az eget

A Swiss Space Systems vállalat egy rendkívül ambiciózus tervvel állt elő: 2018-ban szeretné a világűrbe juttatni azt a CleanSpace One program keretében építendő űreszközt, amely a tíz köbcentiméteres, már működésképtelen „cubesat” műholdakat térítené el a Föld körüli pályáról. A svájci cég nemcsak a CleanSpace One projekt egyik főszponzora, de mindeközben még saját kilövőeszközben is gondolkodik, amely egyelőre SOAR néven fut. A SOAR lényegében nem más, mint egy kisméretű, pilóta nélküli űrrepülőgép, melyet egy átalakított Boeing 747-es utasszállítóról indítanának.

cleanspace_one_infografic.jpg

Az űrrepülőgép körülbelül 80 km-es magasságig vinné fel a műholdtakarító eszközt, amely ezt követően már a saját hajtóművét használva utazna tovább. Ez a műhold a pályára állását követően maga navigálna el és fogná be a működésképtelen roncsokat, majd amikor elérkezik az idő, és a berendezés megtelik, akkor a befogott műholdakkal együtt visszatérne a légkörbe, és megsemmisülne.

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr787667710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

baliquez 2015.09.05. 10:59:55

A roncsok 97%-a elképesztő sebességgel pörög-forog a Föld körül. Egyetlen módon lehetne azokat megsemmisíteni, nevezetesen ha a Föld légkörébe sikerülne lökni őket (külsőbb pályáról) ahol elégnének. Ehhez lökéshullámra van szükség, és mivel az űrben nincs légkör így kiválóan felhasználhatóak lennének az amúgy sem használt taktikai atombombáink.
süti beállítások módosítása