Kidobásra ítélt élelmiszerek az étlapon: ilyen lesz Berlin legújabb öko étterme
2015. augusztus 24. írta: .ecolife.

Kidobásra ítélt élelmiszerek az étlapon: ilyen lesz Berlin legújabb öko étterme

„Barna foltok a körtén? Kicsit aszott már a sárgarépa? Kidobni!”- A legtöbb étteremben ez a gondolatmenet van érvényben. Németországban például 18 millió tonna élelmiszert dobnak ki évente!

Szerencsére nem mindenki gondolkodik így: Anette Keuchel (38) környezet kutató úgy döntött, októberben megnyitja Németország első öko éttermét öt segítőjével együtt. Az „Osnabrücker Zeitung” német napilap szerint az étteremben csak és kizárólag megmaradt, máshol már kidobásra szánt élelmiszer kerül majd felhasználásra. A projekt a hangzatos „Restlos Glücklich” vagyis a „Maradéktalanul Boldog” nevet kapta és a nyereségből különböző oktatási projekteket fognak támogatni. Az ötletet Anette egy környezettudatos dán étteremtől vette, melyet nyaralása alatt meg is látogatott. Visszatérve Berlinbe neki is fogott a szervezésnek.

Sokakat foglalkoztat a kérdés: vajon hogy működik majd ez az öko étterem? Az alapítóknak határozott elképzeléseik vannak: mindig az aktuális menü elkészítése előtti napon szerzik be a kidobásra szánt élelmiszert a környező szupermarketekben vagy a helyi gazdáktól, s így mindennap új étlapról választhatnak majd a vendégek. Jelenleg – az ötletgazdával együtt – hat önkéntes dolgozik a projekten. Anette azt szeretné, ha minél többen segítenének az étterem megvalósításában, két szakácsra is szükség lenne még.

Az alapító legfőbb célja, hogy reformálja a fogyasztói gondolkodást: például, mielőtt kidobnánk a kissé fonnyadt zöldséget, alaposan meg kéne fontolni a döntést. A szakembernek eleinte családját és barátait is győzködnie kellett az ötlet sikerességéről, de Anette fontosnak tartja leszögezni, nem arról van szó, hogy a szemétből vennék az ételt, hanem ők is, mint a többi étterem, szigorúan figyelnek majd arra, hogy minden ehető és ízletes legyen.

Anette és önkéntes segítői jelenleg egy 50 férőhelyes étteremhelyiséget is keresnek, lehetőleg Kreuzberg vagy Neukölln városrészben. A nonprofit étterem működtetése érdekében egy közösségi finanszírozási kampány is indul. A finanszírozási nehézségek ellenére az alapítók bizakodnak, hisz az ilyen környezettudatos projektekre egyre nagyobb szükség van.

Haraszti Mária

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr577726746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása