Szörfdeszka agávéból: micsoda ötlet!
2015. augusztus 30. írta: .ecolife.

Szörfdeszka agávéból: micsoda ötlet!

A veterán szörfös, Gary Linden lassan 25 éve egy igen érdekes és fenntartható projekten dolgozik. Gary 40 éve foglalkozik szörfdeszka készítéssel, nagyon sokszor a természetben fellelhető növényekkel kísérletezve. Bár az ipari deszkagyártás még a hagyományos, üvegszálas anyag- és tömítő műgyantahasználatra korlátozódik, Gary be szeretné bizonyítani, hogy ennek az iparágnak is lehet egy fenntarthatóbb útja. Terve, hogy 100%-ban agávé rostból előállított deszkát készítsen, és egyik régi kísérletezésének folyamatos tökéletesítése zajlik jelenleg is. A növény egyedi minőségét régóta ismerő, szintén szörfös Jose Cuervóval, a mexikói Tequila Szabályozó Tanács elnökével társulva meg szeretné mutatni a világ szörföseinek, hogy legféltettebb deszkájuk is lehet természetes eredetű és könnyen reprodukálható.

img_0794.jpg

A spárgafélék családjába tartozó, Dél- és Észak-Amerikában (a legtöbb faj Mexikóban és az USA-ban található) honos agávé levelei viaszos bevonatúak. A bennük található cellulózt évszázadok óta használják a papírgyártásban. Ezt a módszert használja fel Gary is az agávé deszkái készítésénél. A módszer lényege, hogy az agávéból kinyert cellulóz pépet egy kád vízben összekeveri és kivonja belőle a rostlapokat. Ezeket rétegezi és megszárítja. Az így megkeményedett lapok adják a természetes módon laminált deszka vázát. Hasonlóan, a tequila növény leveleinek nedvéből kinyert gyantát kifőzi, hogy deszkája tömítőanyagaként használhassa.

agavaesurf2.jpg

agavesurf1.jpg

Ötlete elnyerte a 2015-ös Boardroom Surfboard Show a Hagyományos anyagok legjobb használata díját, utat nyitva más természetes alapanyagból szörfdeszkát gyártók előtt. Gary ötletét a tiszta part, a nagy hullámok és a fehér homok szerelmesei teljes mértékben támogatják. Ők, akik a szörfözés idealisztikus képe mögött a kedvenc sportjukat adó ipar környezetszennyezését is figyelembe veszik. Akik már nem szeretnének több megunt, leselejtezett, újrahasznosíthatatlan hulladék deszkát maguk köré.

Geréb Orsolya

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr877746588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása