2015 leginnovatívabb autós fejlesztései - 1. rész
2015. december 04. írta: Jachimek Anett

2015 leginnovatívabb autós fejlesztései - 1. rész

A legújabb autóknál ma már nem elég, hogy a hagyományos személygépkocsi feladatait el tudják látni, ennél sokkal több kell. Okosnak, kényelmesnek és könnyen kezelhetőnek kell lenniük. Ezért az autógyártók és a tech cégek már olyan innovatív funkciókat terveznek, mint a holografikus műszerfal vagy a forgó szék. Ezek az újítások javíthatják a vezetési élményt és előrevetítik, mire lehet számítani a közeljövőben. 

Következzen a 12 leginnovatívabb technológia 2015-ből!

12. Nissan - Kormánykerék, ami tabletté alakul

A Nissan októberben leplezte le az önmagát vezető autó ötletét, melynek kormányát könnyedén tabletté alakíthatjuk. Jelenleg még nincsenek konkrét tervek a piacra dobást illetően, de a legfontosabb, amire a technológia rávilágít, hogy az autó belső tere megváltoztatható az alapján, hogy a vezető automata üzemmódban kívánja használni a járművet, vagy sem.

via GIPHY

11. Nissan - Ultramodern autós kijelző

Ez alapvetően egy hatalmas tablet, melynek érintőképernyőjén barátainkkal beszélgethetünk, vagy akár videójátékozhatunk. Mindemellett tájékoztatást ad az autó aktuális állapotáról, sebességéről, vagy az úti cél távolságáról. Ezek a technológiák egyre fejlettebb funkciókkal is rendelkeznek, amelyek lassan beépülnek már az autótervezés folyamatába. Hogy Tim Cook-ot, az Apple vezérigazgatóját idézzük: "a szoftver egyre fontosabb része lesz a jövő autóinak."

via GIPHY

10. Stresszérzékelő masszázsülés

Az autóipari alkatrészeket gyártó Faurecia és a Stanford Egyetem Kutatói kifejlesztették az Active Wellness ülést. Ez a high-tech ülés lazító masszázst ad, amikor az autó vezetőjét stresszesnek érzi. Mindezt légzésszám és szívverés alapján határozza meg. A sofőr természetesen eldöntheti, hogy elfogadja-e a kényeztetést, vagy sem. Ez az újítás jól mutatja, hogy az autógyártók továbbra is azt tartják szem előtt, hogy a vezetők éber és lehetőleg stresszmentes állapotban vezessenek.

 

9. Biztonsági funkciók egy helyen

A Mobileye kialakított egy kamera-alapú ütközés-elkerülő rendszert, amely bármilyen járműbe beépíthető. Az eszköz segítségével a vezetők könnyebben el tudják kerülni az esetleges baleseteket. A rendszer egy hangot ad ki, amikor a vezető kitér a sávból, ha nem megfelelő a követési távolság, vagy ha azt érzékeli, hogy a jármű közvetlen közelében egy gyalogos vagy egy objektum van. Az útburkolati jeleket, közlekedési táblákat is képes érzékelni, és figyelmezteti a vezetőt, ha túl gyorsan hajt.

 

8. WayRay - A valóság a szélvédőn van

Az előző technikához hasonlóan a WayRay is egy útellenőrző eszközt dobott a piacra. Ez egy fej fölötti kijelző, ami holografikus képeket vetít ki a szélvédőre, melyeket csak a vezető láthat. Tájékoztat a pillanatnyi sebességről, a követési távolságról és arról, hogy milyen messze van az úti cél. Egy zöld nyíl segíti a tájékozódást az út során, ami különösen jól jöhet éjszaka, amikor rosszabbak a látási viszonyok.

 

7. Toyota - az ideális környezetbarát városi autó

A hidrogénmeghajtású üzemanyagcella technológiája már kezd elterjedni Kaliforniában, a Toyota Mirai autóiban. A vállalat célja, hogy 2017-re az Egyesült Államokban több, mint 3000 Mirai legyen az utakon. Bár nem valószínű, hogy egyhamar megkezdődik a gyártás, ám ez az innováció mindenképp megmutatja a lehetőséget az alternatív energiát hasznosító szállításban.

 Hamarosan érkezünk a 2. résszel!

 

Képek forrása: www.techinsider.io

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr308136030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása