A zöld jövőért forduljon jobbra a kék zsiráf után!
2015. december 04. írta: Berki Lili

A zöld jövőért forduljon jobbra a kék zsiráf után!

Monumentális művészeti alkotás a COP 21-en

A párizsi klímakonferencián látható hatalmas, élénk színű állatinstallációk jelentése több információt hordoz magában, mint gondolnánk. Elsődlegesen mégis praktikus, navigációs segédeszközökként veszik igénybe őket a klímacsúcs látogatói.

Első pillantásra furcsa dekorációként hat a párizsi csúcstalálkozó barlangszerű helyszínén felállított 140 darab színes, félig átlátszó állati alak, amely kijelöli az utat a hatalmas épületek között. Mint ahogyan mindent a COP 21 eseménysorozat körül, úgy e különleges állatok jelenlétét is átitatta az éghajlatváltozáshoz kötődő jelentés.

Kiderült, hogy a monumentális szoborcsoport egy fajta modern kori „Noé bárkáját” ábrázol. Alkotója egy ismert, francia utcai művész, Gad Weil, aki a francia fenntartható fejlődésért felelős miniszterrel, Ségolène Royallal történt találkozója után hozta létre nem mindennapi művét.

„A Noé bárkájának eredeti, bibliai változatában az ősidőkben élő férfiaknak, nőknek és állatoknak szembe kellett nézniük egy hatalmas árvízzel, amelyet Isten küldött, az újrakezdés egy lehetséges formáját demonstrálva. Az „Arche de Noé Climat” című alkotásban ezzel szemben a globális felmelegedéssel járó negatívumokkal kell megküzdenie a bolygónkon élő összes állatnak.” – magyarázta Weil a projekt honlapján.

A művész szürreálisan nagy méretben készítette el remekműveit, amelyek újrahasznosított anyagokból készültek, és mielőtt tiszteletüket tették a párizsi konferencián, körbeutazták egész Franciaországot, üzeneteket gyűjtve a francia néptől, leginkább gyermekektől. Ezeket az üzeneteket műsorrá formálva be is mutatták a csúcstalálkozón.

Az állatinstallációk, a történeteik és legfőbb mögöttes jelentéseik ismeretén túl a gyakorlatban is rendkívül hasznosnak bizonyulnak, hiszen a résztvevők navigációs eszközként használják a 18 hektáros rendezvény területének bejárására.

A COP 21 saját kis világán belül már egyáltalán nem okoznak meglepetést az olyan útbaigazítások, mint a: „Fordulj jobbra a kék zsiráfnál, majd balra a piros tevénél!”. Mindemellett, mögöttes tartalmukkal rendkívül jól demonstrálják az esemény valódi célját, és a klímaváltozás okán létrejövő, minden élőlényt érintő változások jelenlétét.allatok.jpgarche_de_noe_climat_006.jpgarche_de_noe2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr248139276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása