Vegyen mély levegőt!
2015. december 29. írta: Berki Lili

Vegyen mély levegőt!

Magyar találmány számolna le a nagyvárosi szmoggal

biolamp1_1.jpg

Napjaink egyik legaktuálisabb és legégetőbb kérdése a levegő szennyezettsége, az átláthatatlanul sűrű és rendkívül egészségtelen szmog terjedése nagyvárosainkban. Egy magyar találmány azonban kiutat mutathat a szó szerint homályossá vált helyzetből.

Horváth Péter, a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatójaként tervezte meg alkotását, a Biolamp-et, amely oxigénné és bioüzemanyaggá alakítja a szennyezett levegőt, ráadásul még esztétikus is.

Ez a megoldás párosulna az utcai lámpákkal, mégpedig olyan módon, hogy a lámpa belsejében elhelyezett folyadék, amely egyfajta alga és víz keveréke, átalakítaná a szén-dioxidot oxigénné. Nehezen tudja elképzelni? Nézzük meg közelebbről!

biolamp3.jpg

A lámpa két látványos szára közül a felsőn áramlana be a szennyezett levegő egy ventilátor segítségével, ahol aztán eléri az algákat tartalmazó folyékony anyagot. Ez a folyadék egy pumpa segítségével megállás nélkül keringene, hogy az algák nagyobb hatásfokkal tudják kifejteni áldásos hatásukat.

Az így előállított oxigén a lámpa kisebb szárán távozna, de ez még nem minden, hiszen az algák egyfajta biomasszát is előállítanának, amelyet környezetbarát autók üzemanyagaként lehetne használni, illetve magát a lámpát is ez működtetné. A massza földalatti csőrendszereken jutna el a legközelebbi töltőállomáshoz, majd a lámpát újra feltöltenék friss algákkal a további működés érdekében.

biolamp4.jpg

A képek forrása: www.coroflot.com

A Biolamp futurisztikus és rendkívül hasznos ötlete 2010-ben született egy nemzetközi pályázat kapcsán, de a megvalósításig egyelőre nem jutott el. A média először 2011-ben kezdett foglalkozni a projekttel, nemrég pedig újra előtérbe került. Ennek köszönhetően jött néhány érdeklődő is, de fejlesztőjének célja jelenleg elsősorban az, hogy profi mérnők-, és biológus csapat bevonásával korszerűsítse tervét.

Reméljük, ez a találmány egyszer már nem csupán futurisztikus ötletként fog szerepelni a sajtóban, hanem találkozhatunk vele világszerte, de legalábbis a budapesti utcákon már nagyon látnánk!

szmog.jpg

A kép forrása: www.ecolounge.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr778208888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása