Hogy mi köze Costa Ricának a megújuló energiához?
2016. január 05. írta: Berki Lili

Hogy mi köze Costa Ricának a megújuló energiához?

Nagyon is sok, hiszen 2015-ben ez a kis közép-amerikai kontinenshídon elterülő ország felhasznált energiájának 99%-át megújuló forrásokból állította elő.

costa_rica.jpg

Habár jelen pillanatban még úgy tűnik, nagyon hosszú utat kell bejárnunk, ha a globális szintű megújuló energiaforrásokra és azok felhasználására gondolunk, néhány ország, meglepő módon, mégis nagyon jó úton halad ezen a téren, azaz energiáik szinte teljes egészét megújuló forrásokból nyerik. 

Costa Rica tavaly megmutatta a világnak, mire képes, hiszen sikerült 99%-os megújuló energiatermelést produkálnia, és ez elképesztően magas arány. A Costa Rica-i Villamosenergia Intézet (CRE) nyilatkozatából kiderült, hogy az országban a 2015-ös év 365 napjából 285 nap fosszilis tüzelőanyag-mentes volt.

costarica_sun.jpg

Ez a kis ország nagyon szerencsés, hiszen adottságainak, valamint nagyon leleményes vezetőinek köszönhetően számos megújuló energiaforrás közül választhat. A villamosenergia-termelés nagy részben a vízenergiának köszönhető, a hatalmas folyóknak, valamint az ott kialakuló heves esőzéseknek. A fennmaradó rész egy több összetevőből felépülő egyveleg, amely szélből, biomasszából, valamint napenergiából áll, amelyekben Costa Rica szintén nem szűkölködik.

costa_rica2.jpg

A képek forrása: www.treehugger.com

Az CRE azt mondta, annak ellenére, hogy a 2015-ös év nagyon száraz volt, az ország így is elérte a tavalyi évre kitűzött célját, 2021-re pedig még ennél is többet szeretnének elérni: 100%-ban szén-dioxid kibocsátás-mentessé szeretnének válni. Továbbá azon felül, hogy nem elégszenek meg a 99%-os jelenlegi megújuló energiafelhasználásukkal kapcsolatos sikerükkel, néhány éven belül ezen a téren is 100%-os teljesítményt kívánnak nyújtani. Ezzel a hozzáállással és az eddig elért eredményeik tükrében, erre minden esélyük megvan.

Costa Rica lakossága rendkívül támogató ez ügyben, hiszen az elmúlt évben érzékelhetően, 12%-kal csökkent az energia ára, és a villamosenergia intézet arra törekszik, hogy ezt az árat még lejjebb lehessen vinni.

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr468236608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása