Sivatagi cserjéből gumiabroncs! Bridgestoné a dicséret.
2016. január 06. írta: Fodor Dani

Sivatagi cserjéből gumiabroncs! Bridgestoné a dicséret.

2015. november 23-án a Bridgestone Corporation bejelentette, hogy sikeresen kifejlesztett és legyártott egy olyan gumiabroncsot, amely természetes gumi összetevőit 100%-ban guayule-ből, egy száraz területeken honos sivatagi cserjéből nyerte. Ez az innováció nagy előrelépést jelent a Bridgestone azon környezetvédelmi célkitűzése felé, hogy 2050-re minden általa gyártott gumiabroncs 100%-ban fenntarthatóan előállított alapanyagból készüljön.

14c08ec2-5446-49cc-9693-b8f049286399.jpg

Növekvő kereslet, véges erőforrások

A világ népessége megállíthatatlanul növekszik: jelenleg 7,3 milliárd ember él a Földön, de 2050-re 9 milliárdnál is többen leszünk egy véges erőforrásokkal rendelkező bolygón. A populáció növekedése a fejlődő gazdasággal rendelkező országokban – így Kínában és Indiában – drámai hatást gyakorol a motorizáció előrehaladására is. Az Egyesült Államokat is megelőzve ma már Kínában vásárolják meg és helyezik üzembe a legtöbb új autót, 2015-ben várhatóan mintegy 20 millió darabot.

A természetes gumi, vagyis a kaucsuktermelés is összetett képet mutat. A természetes kaucsuk világszerte az abroncsok előállításának elsődleges nyersanyaga, amit hatalmas mennyiségben használnak fel. Jelenleg a természetes gumi kb. 90%-át a főként Délkelet-Ázsia trópusi vidékein honos Hevea brasiliensis kaucsukfából termelik ki.

4fb79c7f-782b-4067-a482-8bbaa3f69e0a.jpg 

A kaucsuk kínálatot jelentősen befolyásolják a kaucsukforrások lelőhelyeire jellemző szélsőséges időjárási viszonyok, így a jelentős károkat okozó monszunesők. A természetes gumi ráadásul tőzsdei árucikk, így annak árfolyamára hatást gyakorolhat a tőzsdei spekuláció is. Nem véletlen tehát, hogy a Bridgestone, a világ piacvezető gumiabroncs gyártója már évek óta keresi a természetes gumi alternatíváját, amellyel hosszú távon és fenntarthatóan pótolni tudja majd a gumiabroncsok elsődleges nyersanyagát, ezzel is mérsékelve a természetes kaucsuk kitermelés egyes vidékekre nehezedő koncentrációját és környezetterhelését.

Zöld abroncs egy fenntartható világért

A most előállított „zöld” gumiabroncs – amelyet a Bridgestone Egyesül Államokbeli bioabroncs-gyártási K+F központjában kísérleteztek ki – egy valóban nemzetközi kutatás-fejlesztési projekt eredménye, amelyet a vállalat Rómában található gyárának innovációi alapoztak meg. Az olasz egység ugyanis már 2015 nyarának elején kísérletezett olyan személygépkocsi-abroncsok előállításával, amelyekben az abroncsok összes jelentősebb kaucsuk összetevőjét – köztük a futófelületet, az oldalfalat és a perem töltőanyagát – természetes, a Bridgestone által termesztett és kitermelt guayule cserjéből nyert anyaggal helyettesítette.

A guayule cserje főként az Egyesült Államok délnyugati államaiban és Mexikóban nő, és a belőle készült természetes gumi hasonlít a Hevea brasiliensis kaucsukfából kitermelt természetes, növényi eredetű alapanyagra. Mivel a guayule cserje a Hevea brasiliensis kaucsukfával ellentétben nem trópusi vidékeken, hanem elsősorban száraz területeken nő, a belőle nyert gumi továbbfejlesztése az elképzelések szerint hozzájárul majd a természetes abroncs nyersanyag beszerzési források diverzifikáltabbá tételéhez.

2050-re 100%-ban fenntartható alapanyagokból előállított abroncsok

A Bridgestone tovább folytatja a guayule cserjék természetes gumi összetevőire épülő K+F tevékenységét. A vállalat kutatásainak célja a jövőben a cserjék természetes gumitartalmának optimalizálása, az ebből az alapanyagból készülő abroncsok alkalmazási lehetőségeinek szélesítése, több és összetettebb abroncs típusoknál való alkalmazásának kifejlesztése lesz.

A vállalat hosszú távú környezetvédelmi célja, hogy 2050-re minden Bridgestone gumiabroncs 100%-ban fenntarthatóan előállított nyersanyagból készüljön.

02_kaucsuk_fak.jpg

01_guayule_cserje.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr488245702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása