Milyenek lesznek az átlátszó napelemek?
2016. február 06. írta: Jachimek Anett

Milyenek lesznek az átlátszó napelemek?

A napelemek nagyon hasznosak, de valljuk be, nem túl szép látvány egy családi ház tetején vagy egy nagy rét közepén. Ezzel a megoldással a panelek hatékonysága nem csökken, viszont kellemesebb látványt nyújtanak majd.

A Michigani Állami Egyetem kutatói kifejlesztették az átlátszó napelemet. A műanyaglap átlátszó, ami rengeteg új megoldást kínál a felhasználók számára. Nem kell külön helyet keresni az elemeknek, hiszen átlátszóságánál fogva akár ablakként vagy ablakra helyezve is használható.

Fotó:

Az átlátszó felületen nem az összes fény jut át, ugyanis az eszköz az emberi szem számára láthatatlan ultraibolya és infravörös sugarakat gyűjti össze, amiket ezután kivezet a műanyag felület szélére és az ott elhelyezkedő napelemcsíkok elkezdik termelni az áramot. Tehát a nagyobb folyamatokat a panelek szélén megbúvó leheletvékony csíkok végzik el.

 

A technológiában az a legjobb, hogy mostantól nagyon sok felületet helyettesíthetünk vele vagy akárhova elhelyezhetjük az átlátszó napelemeket. Ablaküvegek, mobiltelefonok kijelzője, monitorok, bármilyen eszköz kijelzőjébe beépíthető. Így még egy töltési lehetőséggel rendelkeznének az elektromos kütyük és esztétikailag sem rontana rajtuk a napelem megléte. 

energyandcapital

A fejlesztéseken még dolgoznak, a hatékonyság növelése most a cél. 

Itt egy videó az átlátszó napelem működési elvéről:

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr968365478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2016.02.08. 18:07:51

Az N+1 ígéretes napelemes technológia amiből aztán nem lesz semmi. 20 éve már nyomtatható napelemeket ígértek amiknek az ára nem lesz magasabb mint az alufóliáé. Azóta már volt szó drasztikus teljesítménynövekedésről, szénszálas nanocsövekről, stb. Én picit szkeptikus vagyok az ilyen hírekkel kapcsolatban.

Netuddki. 2016.02.08. 18:07:57

Sőt! Ez még akkor is termeli az áramot ha lemegy a nap és felkapcsolod a szobában a villanyt.

Sir Galahad 2016.02.08. 18:08:00

Az ötlet jó, a kérdés, hogy mibe kerül. A hagyományos napelem elterjedésének is az a gátja egyelőre, hogy a beruházás nemigen térül meg.

KDNP a selejtek gyűjtőhelye 2016.02.08. 18:08:05

Jó lenne végre egy cikk, amelyik a hatásfokról is fecseg nem csak az álmokról.

Popeye76 · http://zugloihazelado.atw.hu 2016.02.16. 21:34:17

A cikk mindegy is: vagy igaz a fele, vagy annyi sem. Egy dolog azért feltűnt:
"Ezzel a megoldással a panelek hatékonysága nem csökken, viszont kellemesebb látványt nyújtanak majd."

A hatékonyság nem csökken. Persze, szerintem sem.
Elméleti cáfolat: a látható fény átjut rajta, az UV-t és az infravöröset szűri. Ez azt is jelentis, hogy a fénynek nem a teljes spektruma hasznosul, hiszen a látható tartomány (a benne levő sugárzási energiával együtt) ÁTHALAD rajta. Emellett a "befogott" fényt még az UV-t IR-é alakítják és a panelek széléhez kell szállítani azt. Kíváncsi lennék e két lépés hatásfokára is. (besugárzott UV és IR energia aránya a panel szélére a termelő modulokhoz eljutott energiához képest). Ebből látszik, hogy JELENTŐS VESZTESÉG van a hagyományos panelekhez képest és EZ NEM MEGSZÜNTETHETŐ a fejlesztés során. (Ha szűrnék a látható tartományt is, akkor megnyernék az energiát, de nem lenne átlátszó, ugye.)

Cikkíró saját cáfolata a kisfilmben 0:54-nél:a fejlesztők célja a 10%-os hatásfok elérése.
A jelenlegi napelemek nem átlátszóak, de már most is 15-18%-os hatékonyságúak a piacon kapható modulok. A fejlesztés nyilván előrébb tart ennél.
Ők ehhez képest a fejlesztésben a 10%-ot célozták meg, ami jó eséllyel az elméleti max. közelében van és jelenleg sehol sincsenek még ehhez képest sem. (ellenkező esetben odaírták volna, hogy már 7%-nál járunk és 2 éven belül elérjük a célt, vagy ehhez hasonló)

És az áráról még nem is beszéltünk.

Csak a tisztánlátás végett írtam mindezt.
süti beállítások módosítása