SenSprouttal a vízpazarlás ellen
2016. február 13. írta: Jachimek Anett

SenSprouttal a vízpazarlás ellen

A SenSprout küldetése az, hogy a mezőgazdasági öntözés hatékonyabb legyen, és csak annyi vizet használjanak a növények öntözéséhez, amennyi tényleg szükséges. 

A víz az egyik legfontosabb természeti erőforrás, mely nélkül nem lenne élet. A vízhiány globális mértékű probléma, melyre nem lehet elégszer felhívni az emberek és a nagyvállalatok figyelmét. Mindennap rengeteg tiszta vizet használnak el a kis és nagy gazdaságokban is, egyes tanulmányok bebizonyították, hogy az édesvízkészlet 70 százalékát a mezőgazdaságban használják fel. Az öntözőrendszerek hatékonyságának növelésével és megváltoztatásával a probléma elkerülhető lenne, főleg ha jobban odafigyelnének a növények tényleges vízszükségletére. Ez az apró technológia is ezt a hatalmas mennyiségű vízpazarlást kívánja visszafogni. 

Nagy segítség lehet a gazdáknak és a kisebb kerttel rendelkezőknek is, hiszen ez a találmány megkönnyítheti a vízzel való gazdálkodást. Nincsen többé vízpazarlás és túlöntözés, csak a növény tényleges szükségletei. Ez a vezeték nélküli terepmonitoring-rendszer egy egyedi szenzorral méri a talaj aktuális állapotát, és kijelzi, ha itt az ideje az öntözésnek. A rögzített adatok segítik a gazdákat, hogy megalapozott döntéseket hozzanak a víz és a műtrágya felhasználását illetően. Általában az ilyen felügyeleti rendszerek költsége több ezer dollárra is rúghat, ami elérhetetlen sok termelő számára.

A SenSprout működése annyira egyszerű, amennyire csak lehet. Tegyük a talajba az eszközt, ahol a nedvességet szeretnénk figyelni. A növény vízszükségletét és a talaj nedvességét külön-külön követhetjük nyomon LED-fények segítségével, melyek megváltoznak, ha rossz vagy jó eredményeket mérnek. Az eszköz egy része a külső időjárási elemekért felel (pl. esővíz, páratartalom), a másik pedig a talaj nedvességtartalmát méri, ezen értékek alapján határozza meg a SenSprout, hogy meg kell-e locsolni a növényt vagy sem.

A japán feltalálók azt tervezik, hogy a közeljövőben nemcsak a LED-fényeken keresztül kaphatunk információkat, hanem okostelefonunkon is láthatjuk a növények állapotát. Az Indiegogon befutott találmány létjogosultságát a támogatók hozzájárulása is igazolja, hiszen az eredetileg 10 ezer dolláros indulótőke — mely a startup megvalósításához szükséges — mára 167 ezer dolláros támogatásnál tart. Ebből is látszik, hogy nagy a SenSproutba vetett bizalom.

Képek: indiegogo

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr748386408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CoolKoon 2016.02.16. 11:56:30

De jó is lenne, ha kapacitív szenzorral mérné a talaj nedvességét ez a kütyü (még vennék is belőle, ha nem túl drága)! Viszont a képek alapján rezisztív szenzorról van szó, az meg hamarabb elrohad, mint ahogy kimondom azt, hogy "effektív vízgazdálkodás" :(

CoolKoon 2016.02.16. 11:56:40

Mi van, a szar PR-cikkek alá a kommentek nem mennek ki? Miért is mennének, ha a kutya sem nézi, csak gép küldi ki az aktuális PR-anyagot....
süti beállítások módosítása