A jövő okos autóútja
2016. február 14. írta: Jachimek Anett

A jövő okos autóútja

A Smart Highway névre keresztelt projekt célja, hogy az energia, a fények és az információk segítségével biztonságosabbá tegyék az autósok számára a közlekedést. 

Nem ez az első fenntartható projektje Daan Roosegaarde-nak, mellyel foglalkozunk, egy korábbi írásunkban már bemutattuk az általa tervezett légtisztítót, most a jövő autóútján van a sor. A Studio Roosegaarde tervezője egy olyan okos megoldást alkotott meg, mely egyedülálló a közlekedésben.

autout1.jpg

Az út vonalát követő szálak nappal feltöltődnek energiával és este 8 órán keresztül világítanak a sötétben, ezzel jelezve az út szélét. Speciális festékeket alkalmaztak az utak festésénél, melyek segítségével könnyebben tájékozódhat az autó sofőrje. Az útelválasztó felfestések foszforeszkálnak, hogy a sötétben is jól kivehetőek legyenek, és hogy biztonságosan haladjon a forgalom.

autout2.jpg

Léteznek láthatatlan festések is, melyek az aktuális időjárásra vonatkozóan informálnak, vagyis nem egészen láthatatlanok: csak akkor válnak láthatóvá ezek a jelek, amikor túl hideg vagy túl meleg van. Hideg idő esetén, 0 Celsius-fok alatt például hópelyhek tűnnek fel az aszfalton, melyeket amúgy átlagos körülmények között nem lehet látni. Az okos út így figyelmezteti a rajta áthaladókat, hogy legyenek különösen körültekintőek. 

autout3.jpg

Miért égjenek az autóutakon mindig a fények, miért nem elég csak akkor, amikor szükséges? Erre is kifejlesztettek egy remek megoldást, melynek segítségével csak akkor villannak fel a fények, mikor valamilyen mozgás van az úton, így nem történik felesleges energiafelhasználás. A technológia egyszerű szélenergiával működik, mikor az autó mozgása miatt a lapátok megmozdulnak, a fények kigyúlnak az úton. 

autout4.jpg

Ha ez nem lenne elég innovatív, akkor itt van még egy érv az okos út mellett. A külső sáv az elektronikus autósoknak kedvez, ugyanis az aszfaltban található indukciós tekercsek segítségével tölti a lemerülőben lévő elektromos autókat.

Az első ilyen okos út Hollandiában, Ossban valósult meg, a többi pedig folyamatban van. A holland tervező célja egy nemzetközi úthálózat létrehozása. Az intelligens autópálya már elnyerte a Holland Design Award és az Accenture Innovációs Díjat, és 2013-ban megnyerte az INDEX-díjat is.

Képek: studioroosegaarde

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr428388198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bocinet 2016.02.16. 11:56:46

Reméljük meg is valósul majd. Bár a számítógép vezérelt autók mellet, nem nagyon lesz szükség rá, esetleg az töltő sávra :)

2016.02.16. 11:56:54

Gondolom nálunk már most is azért nem tartanak jobbra az autósok, mert ott a zöldek töltik csak az autójukat.
Ma már minden autó jelzi, ha fagypont közeli a hőmérséklet és ugyanúgy nem zavar senkit, mint ha hópihék lennének az úton. A sávtartó automatikák korában az összes többi kis geg szerintem totál felesleges.
De innováljanak csak...
süti beállítások módosítása