Leonardo DiCaprio az Oscar-díjátadón is környezetvédő szerepben
2016. február 29. írta: Jachimek Anett

Leonardo DiCaprio az Oscar-díjátadón is környezetvédő szerepben

 Az elmúlt néhány hónap rengeteg elismerést hozott a színész számára, mind szakmailag, s mind mint az egyik legkiemelkedőbb élharcosa a klímaváltozás ellen szorgalmazott lépéseknek. 

lokal

A várva várt Oscar-díj végre utolérte a színész pályafutását is. Nagyszerű dolog egy ilyen kitüntetést kapni, ám még nagyszerűbb dolgokat visz véghez DiCaprio a színfalak mögött, melyek sokszor kevésbé kerülnek reflektorfénybe, mint színészi hivatása. A klímaváltozás egyik fő szószólójaként az Oscar-díj átvételekor sem győzte hangoztatni a globális összefogás fontosságát, mely elengedhetetlen lenne a Föld felmelegedésének megállításához.

Az éghajlatváltozás valós és éppen most zajlik. Ez a legfenyegetőbb veszély, amivel jelenleg az összes faj szembenéz, nekünk pedig össze kell fognunk és véget kell vetnünk a halogatásnak

2016. január 20-án is elnyert egy jelentős díjat, ám akkor nem egy filmes szerepért, hanem környezetvédelmi tevékenységéért tüntették ki a színészt a davosi Világgazdasági Fórumon (WEF). A Crystal Award elnevezésű díjat méltán kapta, hiszen alapítványával 1998 óta 30 millió dollárral 70 innovatív ökológiai projektet támogatott a világ 40 országában. Köszönőbeszédében DiCaprio a tiszta levegő, a tiszta víz és az élhető klíma fontosságára hívta fel a figyelmet, és azzal vádolta a nagyvállalatokat, hogy a klímaváltozás minden bizonyítékát eltussolják és tagadják a problémát.

Egyszerűen nem engedhetjük meg, hogy a szén-, olaj- és gázipar kapzsisága határozza meg az emberiség jövőjét. Ami elég, az elég! Felelni fognak a történelem ítélőszéke előtt 

– mondta a színész beszédében.

Január 10-én a 73. Golden Globe díjátadón szintén A visszatérő című filmben nyújtott alakításáért kapta meg a legjobb férfi színésznek járó díjat dráma kategóriában. DiCaprio minden alkalmat megragad, hogy pár szót ejtsen a Föld megmentéséért. Ahogyan most, az Oscar-díj átvételekor, akkor is volt ideje a színésznek a sok-sok köszönés mellett, hogy néhány mondatban a környezetvédelem mellett szóljon, s felhívja az emberek és a szakma figyelmét a globális felmelegedés veszélyeire és az ezzel együtt járó problémákra. A díjátadón a bennszülötteknek ajánlotta a díjat, akiket a filmben is képviselt a színész.

Ezt megelőzően DiCaprio a COP21 klímacsúcson szólalt fel, szintén a Föld értékeinek megóvását hangsúlyozta, és a világ vezetőinek figyelmét kérte:

Alapvetően nagyon kevés hiányzik ahhoz, hogy végleg kifussunk az időből.

A színész környezetvédelmi tevékenysége megkérdőjelezhetetlen, reméljük a jövőben még több alkalma nyílik rá, hogy felhívja az emberek figyelmét a legnagyobb környezeti fenyegetésre. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr308430018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása