Túraélmények igazi kalandoroknak
2016. május 26. írta: Jachimek Anett

Túraélmények igazi kalandoroknak

A cél: 5 nap, 113 kilométer

Magyarország legszebb nemzeti parkjait fedezheti fel az, aki ellátogat a Fjällräven Vándortúrájára. Az öt napos kirándulás célja, hogy a vándortúrázás hagyományait újjáélesszék. Kalandra fel!

2016. augusztus 22–26. között nyílik alkalma a kirándulni vágyóknak, hogy részt vegyenek ezen a nomád élménytúrán. Az öt nap alatt összesen 113 kilométert fognak megtenni a túrázók Aggtelektől Felsőtárkányig. A szervezők azt vallják, minden pillanat, amit az ember a természettel és egyúttal önmagával tölthet, igazi ajándék. A többnapos és több éjszakás természetjárás sátras élménye testi és lelki feltöltődést biztosít mindenki számára. A csodás nyári nappalok és kellemes esték alkalmával szabadon sportolhatunk a világ legjobb edzőtermében, a természetben. A túra remek lehetőség, hogy új ismeretségekre is szert tegyünk, a természet harmóniája elősegíti a szoros kapcsolatok kialakulását.

shutterstock_161766500.jpg

A túrán mindenki maga viszi a felszerelését és kötelezően sátorban alszik, mivel kempingek és sátrazásra kijelölt helyek adnak szállást a kirándulóknak. A programon való részvételhez nem kell élsportolónak lenni, nem a gyorsaság a legfontosabb, hanem hogy vidáman, a természettel és társainkkal összhangban tegyük meg a napi távokat. Egyedülálló lehetőség ez minden természetbarátnak, ugyanis egy barátságos, természetimádó csapat társaságában fedezheti fel hazánk meseszép, védett tájait. A Fjällräven Vándortúra környezetvédelmi célkitűzései között szerepel, hogy a túra környezettudatos eseménnyé válhasson. Szeretnének minél több embert inspirálni és meginvitálni a természetbe, hogy lássák, milyen védendő értékek maradnak rá a jövő generációira. Természetesen mind a szervezők, mind partnerek, mind pedig a résztvevők részéről szükséges, hogy a környezetet tekintve felelősségteljesek legyenek, ezáltal is támogatva a fenntartható növekedést. 

shutterstock_277394414.jpg

Ízelítő a Vándortúra programjaiból:

Első napon az Aggtelek – Gömörszőlős távot kell teljesíteni. Ez a kis falu ad otthont egy környezetbarát technológiákat és biogazdaságot bemutató oktatóközpontnak, valamint egy múzeum is található itt, mely a gyapjúfeldolgozás folyamatát mutatja be a látogatóknak. A Gömörszőlősi lovas udvarban várják sátorhelyek és meleg vacsora a túrázókat.

shutterstock_41070817.jpg

Másnap Gömörszőlősről Uppony felé tart a túra, ez a leghosszabb, 25,5 kilométeres távolság, az öt nap alatt. Út közben megtekinthető a Keleméri Mohos-tavak Természetvédelmi Területe, melyben egyedülálló, a jégkorszakból itt maradt természeti látnivalók várják a vendégeket. Aki nem fáradt el nap végére, az lehetőség szerint ellátogathat a közelben található Lázbérci víztározóhoz, ahonnan a térség panorámája tárul elé. 

mohos.jpg

Upponyból Szentlélek a cél, melyet a Csermely-patak völgye mellett kezdenek meg a túrázók. A Bükk második legjelentősebb mellékvízfolyása a Csernely-patak, melynek vize olyan tiszta, hogy a pisztráng is megél benne. Ez a szakasz kicsit komolyabb felkészültséget igényel, összesen 14 gázlón keresztezi az ösvény a patakot, nem egyszer kell majd keresztülszelni a patakot, ami az augusztusi hőségben igazi felüdülés lehet. 

shutterstock_199491314.jpg

A negyedik napon Bükkszentkereszt felé indulnak a túrázók, ahol Ómassa településre kirándulnak, mely Fazola Henriknek és a Garadna-pataknak köszönheti létrejöttét. Fazola Henrik 1771-ben vasérc feldolgozására építtetett vaskohót itt, ahol fel tudta használni a vízenergiát. Ezután a Sebes-víz mésztufa vízesését csodálhatják meg a résztvevők. A Sebes-víz völgyében csodálatos vízesések alakultak ki az évszázadok alatt, melyek a mésztufa lépcsőkön folynak le.

sebes.jpg

Az utolsó nap Felsőtárkány felé folytatódik a túra. Tebepusztán a Melegvízlápai forrást tekinthetik meg a kirándulók, majd a Hidegpatak-völgyi elágazása után megérkeznek a Füzér-kő lábához. Ezután meredekebb rész következik: az Ódor-hegyet megmászva érik el a túrázók Ódor várát, mely a Bükki Nemzeti Park területén, a Hór-völgyében, a 660 méter magas Várhegy egy meredek, kiálló hegyormán, 594 méter magasságban fekszik.

odor.jpg

Aki kedvet kapott a vándortúrához, ezen a linken tud regisztrálni.

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr508749564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása