Takarékoskodjunk a papírral!
2016. augusztus 28. írta: Jachimek Anett

Takarékoskodjunk a papírral!

Évente közel tízmillió fát fogyaszt el Magyarország. Ez azt jelenti, hogy átlagosan 0,1 tonna papírt fogyasztunk személyenként, amelynek nagy része használat után a szemétben köt ki, így egy évben 980.000 tonna papírhulladék keletkezik. De mit lehet tenni vele/ellene?

A felhasznált papír legnagyobb részét a postaládába dobott bolti katalógusok, hirdetések, szórólapok képzik, de emellett népszerű papírhulladéknak számítanak az újságok, a csomagolóanyagok, az iratok, és a különböző termékek papírcsomagolásai is.

Ha csak a 2014-es évet nézzük, akkor 420 millió darab italos kartondoboz került forgalomba Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy minden hazai háztartás átlagosan évi 120 darab italos dobozt használt el, vagyis minden harmadik napon dobtunk a szemétgyűjtőbe egy kartont - derül ki az Italoskarton Szövetség kimutatásából.


Magyarországon évente fejenként 26 kilogrammnyi szórólapot kapunk, amelyek gyártásához 80 kilogrammnyi fát kell kivágni. Csak legális forrásból évente 84.000 tonna direktmarketing-anyagot kap a lakosság a Nem kérünk több szórólapot! adatai szerint. A papír előállításához nagyon sok energiára van szükség, a papírgyártás a világ energiafelhasználásának 4%-ért felelős.


Egyetlen tonna papír előállításához pedig legalább 2-3,5 tonna fát kell elpusztítani. Földünk minden évben Görögországnál nagyobb területet veszít erdőtakarójából. Legkönnyebben úgy tudunk védekezni a felesleges fakivágás és a papírhulladék ellen, ha többször is használunk egy papírt, vagy tudatosan újrahasznosítjuk, szelektíven gyűjtjük ezt a hulladékot. 

Néhány tipp, hogy mit tudunk tenni a papírhulladék keletkezése ellen:
1. Ne nyomtass feleslegesen!
2. Ha nyomtatsz is, használd a papír mindkét oldalát, nyomtass kétoldalasan! 
3. Munkádat és a teendőket ne papíron, hanem elektronikus formában tárold!
4: Bár szép hagyomány és kedves gesztus, lehetőleg ne postai levélpapíron, hanem e-mailen köszöntsd fel ismerőseidet, rég nem látott rokonaidat!
5. Ne kérj szórólapot a postaládába!
6. Ne csomagolj feleslegesen, vagy használj többször egy csomagolóanyagot!
7. Gyűjtsd szelektíven a papírhulladékot!

Médiaunió

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr411658548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szemlélődő Szív 2016.08.29. 19:32:26

Nagyon fontos téma! Az egészségünk és a jövőnk függ attól, hány fát vágunk ki! Beszéljünk minél többen erről! Én itt tettem meg: szemlelodosziv.blog.hu/2016/05/10/a_papir_ket_oldala
Ha kedvetek van, nézzetek bele!
süti beállítások módosítása