Legyél Te is környezettudatos tea- és kavéfogyasztó
2016. szeptember 03. írta: Jachimek Anett

Legyél Te is környezettudatos tea- és kavéfogyasztó

Elindult a #helybeniszom kampány a Felelős Gasztrohős szervezésében. A kampány célja, hogy felhívja a figyelmet az elvitelre szánt kávé és tea fogyasztásával termelődő hulladékra. 


Alig ért véget a nyár és mégis sokan úgy érezhetjük, hogy az újrakezdődő mindennapi hajtásban már egy csésze kávét meginni sincs időnk. Pedig az a pár perc, amíg leülünk és elfogyasztjuk a kedvenc frissítőnket nemcsak a lelkünknek, hanem a környezetünknek is jót tenne, hiszen miközben néhány percet magunkra vagy barátainkra fordítjuk, addig még a hulladéktermelés is kevesebb lesz. 

helybeniszom.jpg

Idén tavasszal látott napvilágot az az adat, miszerint az Egyesült Királyságban naponta körülbelül 8 millió, vagyis évente körülbelül 3 milliárd papírpohár kerül a szemetesbe - és csupán 400-ból egy kel új életre újrahasznosítás által. A poharak nagy része pedig az elvitelre kért teák és kávék hagyatéka. Mi magyarok is sok kávét és teát fogyasztunk (a KSH (2014) adatai szerint itthon fejenként 2,2 kg kávét és 20,1 dkg teát évente), és itthon is sorra bukkannak fel a különleges származású, pörkölésű és elkészítésű italokat kínáló vendéglátóhelyek.

Magyarországon szerencsénk van, hiszen számtalan kisebb, helyi kávézót találhatunk, ahol sok nemzetközi kávézólánc szokásával szemben nem papírpohárban, hanem kerámia bögrében kaphatjuk meg az italunkat, ha helyben fogyasztjuk. Ezzel pedig több száz elviteles poharat és papírfedőt spórolunk meg attól, hogy hulladékká váljanak!

helybeniszom_2.jpg

A Felelős Gasztrohős új kampányában arra buzdít minden kávé- és teaivót, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, és elvitel helyett adjanak időt maguknak arra, hogy helyben élvezzék italukat. Azok, akik az akcióban részt vevő Fenntartható Vendéglátóhelyen helyben fogyasztják el italukat és az erről készült fotót feltöltik a saját Facebook vagy Instagram oldalukra a #helybeniszom és #gasztrohos hashtagekkel, kétszemélyes ajándékcsomagot nyerhetnek. A kávés ajándékokon kívül azonban sokkal fontosabb, hogy mindenki, aki elvitel helyett a helyben fogyasztást választja, sokat tesz a környezet védelméért is. 

helybeniszom_v1.jpg

A kampány kiemelt partnerei az alábbi Fenntartható Vendéglátóhelyek:

HellóAnyu!, Filo Bar, Fekete Kávézó, Murok Café, Kozmosz Vegán Étterem, Csendes Létterem, Csendes Társ, CsendesM, Törökméz, Hatpöttyös Étterem, Doblo Bor és Bár

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr9511673560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása