Amit a modern napelemekről tudni kell
2016. szeptember 19. írta: Jachimek Anett

Amit a modern napelemekről tudni kell

A napelemes rendszerek hazai terjedése, tömegesé válása külföldön olyan jelentős átalakulást hozhat az áramtermelésben és a világ energiapiacán, mint amilyen az internet volt a kommunikációban. 

A napelemtábla fő alkotó része a photovoltaikus cella, ebben találhatók az ún. busbarok. Közérthetően fogalmazva: ezek a függőlegesen futó elektromos vezetők hivatottak összegyűjteni a napelemcellák által termelt elmozduló elektronokat. 2016-ban a nagyobb cégeknél, mint a Solar 4 you által telepített rendszerek többsége 4 busbaros rendszer. A busbarok számának növelésével nagyobb hatékonyságot tudunk elérni, mivel csökken a cellán az elektronok „útja”, így egy panel többet tud termelni.

 

Az MIT mérnökei szerint így megvalósulhat a sötétségben is termelő napelem! A fotovoltaikus technológia folyamatos fejlődésének gyümölcsét ma már kézzelfogható formában is élvezhetjük. Egyre többször találkozhatunk azzal kifejezéssel, hogy „smart” panel. Ez a rendszer többek között az árnyékolás általi termeléskiesést minimalizálja. 

A hagyományos rendszerekben a panelek sorba vannak kötve, és amennyit a leggyengébb panel termel – mert esetleg árnyékhatás éri –, annyit termel az egész rendszer. A SMART-panelek estében minden egyes modul teljesítménye figyelemmel kísérhető, és a legkisebb teljesítménycsökkenés
esetén leválasztható a többi paneltől, így nem befolyásolja a teljes rendszer működését.

sss.png

A legújabb vizsgálatok kimutatták, hogy a napelempanelek beüzemelését követően – minőségtől függően – akár már 40 óra elteltével kimutatható a potenciálveszteség a panelen. A jelenség oka, hogy a fent említett busbarokon a feszültség megjelenése miatt a napelemek celláinak felületéről elektronok vándorolnak az üveg- és az alumíniumkeret felé. Ezek az elektronok oxidréteget képeznek a cellák felületén, ami kvázi árnyékként viselkedik a cellákon, így rontja a napelemes rendszer összteljesítményét.

A jelenség visszafordítható a PID REDUKTOR segítségével, melyet úgy fejlesztettek ki, hogy az naplemente után, elektromos úton lebontja a nappal képződött oxidréteget, így állítja helyre a rendszert az eredeti oxidmentes
állapotra. A TÜV által is hitelesített tesztek során a PID REDUKTOR a napelemes rendszerek hatásfokát általában 20 százalékkal megemelte.

Képek: Solar 4 you

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr411717879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása