Zöld csomagszállítás kerékpárral
2016. szeptember 21. írta: Jachimek Anett

Zöld csomagszállítás kerékpárral

Az internetes kereskedelem felfutása felpörgette a csomagküldő szolgálatokat. Amíg az e-mail leváltotta a levelet, a webáruházak a korábbi nagy mennyiségű áruszállítást egyre kisebb csomagokra bontották le, és egyre több online-értékesítő termékét kell eljuttatni lakásokra, irodákba.

Az internetes értékesítések miatt egyre több új szereplő jelenik meg: a fejlett országok taxis piacát felborító Uber itt is lát fantáziát: miért csak embereket szállítsanak olcsó sofőrjeik, ha csomagokat is tudnak? Az ötlet a környezetbarát megoldások szempontjából is előnyös: ha úgyis megyünk a munkánkba autóval, akkor kiválthatjuk a csomagküldő szolgálatot.

1_2.JPG

Akadnak vállalkozások, amelyek ennél is tovább mennek: a philadelphiai goPuff fél órán belüli kiszállítást garantál 2500 termékre, az austini Favor 35 percet vállal csupán 5 dollárért. A nagy vállalások pedig gyors népszerűséget hoznak: az erdélyi Csíki Sör bemutató videója, amellyel egy láda sört is drónnal visznek házhoz, hamar bejárta a médiát. Az ausztrál posta is megkezdte a levélkiszállítás tesztelését quadrokopterekkel.

A figyelem egyelőre inkább a gyorsaságra koncentrálódik, pedig épp a kisebb csomagok kiszállításánál régóta ismert a zöld megoldás: a világ postásai évszázada kerékpárral róják az utcákat. Szerencsére egyre több csomagküldő cég ismeri fel újra ezt a lehetőséget. Ma már Budapesten is több vállalkozásnak van teherkerékpáros futárja. A belvárosi dugókban ráadásul ezek sokkal gyorsabbak is, mint a kisteherautók.

2_3.JPG

A környezetbarát intézkedések is segíthetnek az ellátási lánc újraszervezésében. Rio de Janeiróban például egy kisteherautókra vonatkozó parkolási szigorítás arra sarkallt a strandokra üdítőket szállító céget, hogy a város széléről helyi motorosokkal juttassa célba a küldeményt. Magyarországon a Pick Pack Pontok nemzetközileg is sűrű, csaknem ezerdarabos hálózata segít abban, hogy az interneten megrendelt árut egy már korábban is létező logisztikai rendszeren keresztül a lakóhelyünk közelében tudjuk átvenni.

3_2.JPG

Az angliai Cambridge-ből induló Outspoken Delivery kiváló példája, hogy az emberi meghajtás előnyös: kétkerekű teherbringáikkal akár kétszáz kilogrammos terhet is célba tudnak juttatni. A briteknél a kétkerekű csomagküldés a leggyorsabban növekvő ágazat, amit a ma már olcsón elérhető elektromos rásegítő motorok is gyorsítanak. A kerékpárok egyik legnagyobb előnye a logisztikai rendszerben, hogy nagyon kiszámíthatóak, az eljutási idő pontosan megállapítható.

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr7811717901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása