Elég a beszédből, fogjunk bele!
2016. november 20. írta: Ecolife

Elég a beszédből, fogjunk bele!

“Elég uj.pnga beszédből, fogjunk bele!” – kezdte némileg provokatívan nagy sikerű előadását Jan Peter Balkenende, Hollandia volt miniszterelnöke a klímaváltozás kapcsán a BCSDH vállalatvezetők számára tartott üzleti ebédjén. Itt került bejelentésre a BCSDH egyedülálló négy pontos ajánlása a hazai üzleti világ számára, az alacsony karbonkibocsátású gazdaságba történő átmenet felgyorsítása érdekében. Ez mérföldkő a hazai fenntarthatóságban.

 


A marrákesi COP 22-es klímacsúccsal egy időben tartotta éves vállal111.jpgatvezetői üzleti ebédjét a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH). Az itt megfogalmazott ajánlások mérföldkövet jelentenek a hazai gazdaság fenntarthatóbbá tételében. Meghívott vendégként Peter Balkenende professzor, Hollandia korábbi miniszterelnöke tartott nagy sikerű előadást az üzlet szerepéről a klímaváltozás kapcsán. A GDP mintegy 30%-át megtermelő 75 tagvállalatot tömörítő szervezet az Action 2020 Magyarország programja keretében kérte fel a politikus-professzort, a Holland nagykövetséggel együttműködésben.

 

22.jpg


A GE, mint házigazda nevében Joerg Bauer elnök köszöntötte a 150 vendéget, majd Gajus Scheltema, Hollandia magyarországi nagykövetének nyitóbeszéde után  Jan Peter Balkenende beszélt arról, hogy a klímaváltozás kapcsán azonnali cselekvésre van szükség, és ebben az üzletnek nagy szerepe kell, hogy legyen.

222.jpg

A vállalatok és az intézmények nem csak a saját jólétükért és profitjukért tartoznak felelősséggel, de felelősek az emberekért és azért, hogy a következő generációnak jobb élete legyen.

– jelentette ki Jan Peter Balkenende hozzátéve, hogy a klímaváltozás sok más fenntarthatósági kérdés mellett olyan kihívás, amely hosszú távú gondolkodást igényel, így ez a vállaltoknál is elengedhetetlen.

Minél tovább várunk az intézkedésekkel, annál nehezebb helyzettel kell szembenézni a jövőben. Nem várhatunk, és ezt együtt kell csinálnunk!

Márta Irén a BCSDH igazgatója kifejtette, hogy egyetlen vállalat sem tud egyedül választ adni a klímaváltozás okozta kihívásokra ezért van szükség új szövetségekre és együttműködésre a teljes értékláncon belül. Egy ilyen vállalati szövetség a BCSDH, amely a WBCSD (Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért) hazai szervezete. A WBCSD üzleti ajánlása, részben a karbonárazás bevezetéséről, éppen a marokkói COP22-es Klímacsúcson került bejelentésre. Ezzel egy időben a hazai szervezet is megfogalmazta ajánlását az üzleti szektor számára, hogy segítse az alacsony karbonkibocsátású gazdaságba történő átmenetet. Az ajánlás négy pontja azonosítja azokat a teendőket, amivel a hazai cégek hatásosan tudnak hozzájárulni a globális folyamatokhoz, és amelyek révén a teljes üzleti szektor, bármely vállalat konkrét, mérhető lépést tehet.

 A BCSDH ajánlása az üzleti szektor számára a klímaváltozás kapcsán:
1. Klímaváltozással kapcsolatos kockázatok és lehetőségek stratégiai elemzése és akcióterv készítése
2. Karbonlábnyom-számítás bevezetése, eredmények rendszeres elemzése és
akcióterv készítése, a szén-dioxid-kibocsátás hatékony csökkentése
3. Termékek és szolgáltatások felhasználása során szükséges energiafelhasználás és/vagy
szén-dioxid-kibocsátás azonosítása és a fogyasztók/vevők szemlélet- és magatartásváltoztatása

4. Munkatársak szemléletformálása

33.jpg

Nagyon fontos, hogy olyan vezetőkkel működünk együtt a BCSDH keretén belül, akiknek nem új gondolat a fenntarthatóság és a klímavédelem fontossága. Az Action 2020 keretében az elmúlt években több mint 150 a gazdasági, civil és tudományos szférát képviselő szakértővel dolgoztunk együtt, melynek egyik eredménye a ma bejelentett ajánlásunk. Meggyőződésem, hogy hosszabb távon csak az a vállalat életképes, amelyik vállalakozó szellemű, innovatív és fenntarthatóan működik. Ha viszont ezek a tényezők együtt vannak, az jelentős versenyelőnyt jelent.

- fejtette ki Ifj. Chikán Attila a BCSDH elnöke.

Ennek egyik eszköze a BCSDH Action 2020 Magyarország programja, amely a szokásos üzletmeneten túlmutató üzleti megoldások felkutatását, inspirálását vállalja magára, melyek jó gyakorlatként kiterjeszthetők a gazdasági szereplők szélesebb körére. Már több mint 50 vállalat csatlakozott a programhoz.

2016-ban a Klímaváltozás áll az Action 2020 Magyarország program fókuszában. Több mint 50 civil, tudományos és vállalati szakember, első számú vezető bevonásával megfogalmazta klímaváltozással kapcsolatos ajánlását. Mind az üzleti szektor, mind az érintettjei számára azonosították azokat az üzleti megoldásokat, amelyek terjesztésével és megvalósításával növelhetik pozitív hatásukat a klímaváltozás kapcsán.

A program idei fő támogatói: a Siemens és a Tesco, kiemelt támogatói: Alteo Group, Generali, Hungrana, McDonald’s, Nestlé és Unilever

Az eseményen készült képeket itt tekinthetők meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr1211971838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása