Budapesti Víz Világtalálkozó 2016
2016. november 29. írta: Ecolife

Budapesti Víz Világtalálkozó 2016

A víz ma a legveszélyeztetettebb erőforrás, ezért el kell érni, hogy a politikai gondolkodás és cselekvés legfontosabb kérdésévé váljon.” – hangzottak el Áder János szavai a Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 nyitóbeszédén.

bws-logom-hu.jpg

Hétfőn kezdetét vette a Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 a Millenárison, melyre 117 országból több, mint 1800 résztvevőre és 600 Szakkiállítás látogatóra számítanak. A magyar kormány és a Víz Világtanács társszervezésében a három napos eseményen állam- és kormányfők, miniszterek, nemzetközi szervezetek rangos képviselői, a tudományos és az üzleti élet szereplői, továbbá a civil társadalom képviselői együtt vitatják meg a fenntartható vízgazdálkodás legfontosabb kérdéseit, problémáit. Az első Budapesti Víz Világtalálkozó 2013-ban került megrendezésre, melyre már akkor is 105 országból érkeztek a résztvevők.

A rendezvény fővédnöke Áder János, köztársasági elnök, aki első megszólalóként fogalmazta meg a világ fő vízügyi problémáit.

ader.jpg

Megfelelő mennyiségű és minőségű víz nélkül nincs elegendő élelmiszerünk, nincs további ipari fejlődésünk, nincs fenntartható urbanizációnk.

- hangsúlyozta. Beszédében azt is kiemelte, hogy a mezőgazdaság a teljes vízfelhasználás 70 százalékát igényli, de a termőföldek mindössze 15 százalékán folyik öntözéses gazdálkodás. Ezek a földek adják azonban a termés 40 százalékát.

Ma vannak országok, amelyek egyhatodnyi vízzel képesek annyi termést előállítani, mint mások.

Rámutatott arra is, hogy a klímaváltozás hatásait 80 százalékban a víz közvetítésével lehet érzékelni.

A rendezvény mottója: A víz összeköt. Ennek hátterében az áll, hogy a víz az együttműködés, a béke, és a fejlődés forrása legyen a világ minden fenntartható fejlődésben érdekelt országa számára a globális konfliktusok helyett. A fő célok közé tartozik az is, hogy az ENSZ 21. klímakonferenciáján elfogadott Párizsi Klímamegállapodás vízgazdálkodással kapcsolatos pontjai megvalósuljanak, s a 2015-2030-as időszakra vonatkozó fenntartható fejlesztési célok végrehajtásához is lendületet adjon a Víz Világtalálkozó.

A találkozó záródokumentuma a Budapesti Nyilatkozat 2016 nevet viseli, mely konkrét cselekvések, akciók megfogalmazásával a globális vízbiztonságot hivatott hosszú távon megőrizni.

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr2512008096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása