Energiaitalos dobozzal az energiamegtakarításért
2016. december 11. írta: Ecolife

Energiaitalos dobozzal az energiamegtakarításért

„Dobd be magad” néven kampány indult az aludobozok újrahasznosításáért. Magyarországon minden második alumínium italos doboz szemétlerakóban végzi, pedig egy végtelenszer újrahasznosítható anyagról beszélünk. Elképesztő mennyiségről van szó, szám szerint 450 millió darabról, ami csökkenthető lenne, ha jobban odafigyelnénk a szelektív hulladékgyűjtésre. Ennek az értéknek a javításán dolgozik Duma László, a Returpack Kft. alapítója.

cans.jpg

A kampány főként a fiatalokat szólítja meg egyrészt edukációs célzattal, másrészt, hogy felhívja figyelmüket az alumínium dobozok szelektív gyűjtésére, hiszen az alumínium 100 százalékban és végtelenszer újrahasznosítható a minőség romlása nélkül, illetve az újrahasznosítással 95% energiát spórolunk meg (szemben az új csomagolóanyagok gyártásával). 1 kg alumínium visszaforgatása megközelítőleg 9 kg-mal kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátását eredményezi, ami szintén fontos szempont.

Felhívjuk a figyelmüket, és közben megoldást is kínálunk

– mondta Duma László.

Nagy szükség is van erre, ugyanis a magyarok évente 800-900 millió aludobozt használnak el, melyeket, ha egymásra pakolnánk, 1220 Mount Everest magasságát érnénk el. A szomorú tény pedig, hogy mindennek csak 50 százalékát hasznosítjuk újra. De ez változhat.

20141103duma-laszlo-returpack10.jpg

Egy magyar cég, a Returpack Kft. kifejlesztett olyan "okosgépeket", amelyek 2-3 Ft/ darabáron beveszik ezeket az aludobozokat - akár mosatlanul, összenyomott állapotban is -, és az értük kapott bón levásárolható. Hogy mitől is olyanok okosak ezek a visszagyűjtő automaták, annak magyarázata az, hogy távfelügyelettel működnek, tehát pontosan látható, hol, mennyi doboz gyűlik össze, nincsenek fölösleges körök, mert egy gépet akkor ürítenek, amikor az ténylegesen betelt. Itt találjuk a gyűjtőpontokat.

alu1.jpg

Ezenkívül a fiatalok számára folyamatosak a nyereményjátékok, amiken például koncertjegyeket lehet nyerni, illetve legutóbb az Auchannal karöltve hirdettek egy nyereményjátékot, ahol a fődíj egy 300.000 Ft értékű utazás volt, tehát érdemes figyelni őket. Továbbá Facebook oldalukon, valamint weboldalukon elérhető Aluakadémia nevű kvízjátékuk során tesztelhetik szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos tudásukat és jó válaszaikkal itt is ajándékokhoz juthatnak a játékos kedvű fiatalok.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr2912042661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása