Díjnyertes bioborok a Balaton vidékéről
2016. december 30. írta: Ecolife

Díjnyertes bioborok a Balaton vidékéről

A Dobosi Pincészet egy bioborok termelésével foglalkozó családi vállalkozás, melynek alapjai közel 300 éves múltra tekintenek vissza, s a szőlőtermesztés hagyományai azóta is apáról fiúra szállnak. Borászatuk Szentantalfán, a Balatonfüred-Csopaki borvidéken, a Nivegy-völgyben terül el 24 hektárnyi területen.

dobosi12.jpg

Felmenőik már 1721 óta foglalkoztak borászattal, ám ez a szocializmus alatt egy időre megszakadt, ugyanis földjeik a helyi TSZ-hez kerültek. A rendszerváltáskor azonban újjáélesztették családi hagyományaikat, és 2001 végén úgy döntöttek, hogy átállnak ökológiai rendszerben történő szőlőtermesztésre, s 2002 tavaszán már meg is kezdték ültetvényeik átállítását, ám akkor még nem a teljes területtel. A tapasztalatgyűjtések után, végül 2005-ben a teljes birtokon bio termesztésre váltottak a konvencionális szőlőművelésről.

Hogy mit is jelent ez? A borkészítésnél nem alkalmaznak tartósítószereket, a borok erjedéséhez az EU biobor törvény által engedélyezett GMO-mentes élesztőket használnak, melyek nem nyomják el az eredeti, szőlőből hozott ízeket. Ezenkívül az ültetvényt zöldmunkával tartják karban, mely a szőlőfürtök tökéletes kifejlődéséhez, beéréséhez szükséges rengeteg alakító metszést foglalja magába. Ennek során kialakulnak a megfelelő művelési formák, a levelek és fürtök egészséges aránya, a napfény és a levegő hozzáférésének optimuma.

dobosi10.jpg

A folyamatos területbejárások révén igyekeznek kerülni a felesleges, pazarló, bizonyos naptári napokra előre betervezett permetezést, viszont, ahol, és amikor szükséges, ott azonnal beavatkoznak. Törekednek arra is, hogy levéltrágya, illetve növényi komposzt anyagokkal csökkentsék a felhasznált réz- és kéntartalmú növényvédő szerek mennyiségét is. Kálium-szilikát, hétköznapi nevén folyékony üveg, vagy vízüveg különböző formáinak növényvédelmi felhasználásával is kísérleteznek, ami egy széles körben használt, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. által is engedélyezett vegyület.

A Dobosi Pincészet termékcsaládját 15 féle biobor alkotja, melyek közül a fő fajták a Juhfark, Kéknyelű, Olaszrizling, Sauvignon Blanc, ezenkívül még bio szőlőlevet, szőlőmag őrleményt, és szőlőmag olajat is készítenek, melyek webshopon is megrendelhetőek. Remek boraikkal számos díjat begyűjtöttek már az elmúlt években.

Az odalátogatók részt vehetnek borkóstolókon, különféle borvacsorákon (paraszttál, bográcsos és kemencés ételek), valamint bortúrákon, melyek után akár helyben megpihenhetnek, hiszen vendégszobák is rendelkezésre állnak. Mindezen túl, ha szeretteinknek is vinnénk haza a bioborok egyikéből, egyedi címkézéssel ajándékozhatjuk őket.

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr8712086161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása