Az első függőleges erdő Ázsiában!
2017. február 14. írta: Ecolife

Az első függőleges erdő Ázsiában!

Stefano Boeri, a neves olasz építész most elhozza a függőleges erdő koncepcióját Milánó után Kínába is, Nanking városába. A zöld épületegyüttes a Nanjing Towers nevet kapta, amely tisztább városi levegőt és körülbelül napi 60 kg oxigén termelését biztosítaná a szén-dioxid megkötésével. Mindezt 1100 virágzó fával - 23 helyi fafajtából - és 2500 futócserjével, valamint egyéb növényekkel fogják megvalósítani.

nanjing-towers-design.jpg
A két torony külön-külön 200 és 108 méteren magasodnik majd Nanking városának Pukou kerülete fölé. A magasabbikban számos iroda, egy múzeum és egy zöld építészeti iskola fog helyet kapni, továbbá a tetőn még egy klubot is fognak működtetni.

A tervek szerint a kisebbik toronyban egy 247 szobás, ötcsillagos Hyatt Hotelt nyitnak majd, illetve egy szintén a tetőn elhelyezkedő úszómedence is rendelkezésükre fog állni a luxushotelben megszálló vendégeknek. A közel 20 méter magas pódium üzleteknek, éttermeknek, valamint egy konferenciateremnek fog helyet adni. A függőleges erdőnek köszönhetően az erkélyekre kilépve pedig a helyieknek és a turistáknak egyaránt lehetőségük nyílik egy kicsit közelebb kerülni a virágzó természethez még akár a város szívében is.

nanjing-towers-two-green-buildings.jpg

600 darab magas, és 500 darab közepes méretű fa fog a tornyok homlokzatán növekedni, melyek Stefano Boeri építész szerint a futónövényekkel együtt segítenek majd visszaállítani a helyi biodiverzitást.

nanjing-towers-by-stefano-boeri-architetti-1020x610.jpg

A Nanjing Towers átadása 2018-ra tehető. Megépítésével nemcsak, hogy Kínában lesz az első példa a függőleges erdő projektre, de egész Ázsiában is ez lesz az első ilyen típusú zöld felhőkarcoló - és a tervek szerint korántsem az utolsó. Az ambiciózus építész céljai közt szerepel, hogy további öt kínai városban, többek között például Sanghajban emel függőleges erdővel ellátott épületeket. Stefano Boeri folytatja a koncepció népszerűsítését és elterjesztését, melynek keretein belül áprilisban megjelenik „A Forest City” című könyve.

Svájcban is várható még 2017-ben egy hasonló épület átadása, míg az első zöld erdőbe borult épület, a Milánóban álló Bosco Verticale már 2014 óta ejti ámulatba a világot egyedi kivitelezésével.

vertical-forest-stefano-boeri-china-5.jpg

(A svájci látványterv)

vertical-forest-stefano-boeri-china-8.jpg

(Bosco Verticale)

Habár ez nem a híres olasz építész munkája, de Magyarországon is megvalósul a koncepció 2018-ra, ugyanis hamarosan már Újpesten is megkezdődik egy vertikális erdővel felöltöztetett, 650 lakásból álló lakópark megépítése!

(Az újpesti lakópark látványterve)

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr8612258084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása