Fenyőillattól a megújuló műanyagig!
2017. február 23. írta: Ecolife

Fenyőillattól a megújuló műanyagig!

Egy brit egyetem a fenyőfa illatanyagának segítségével állítana elő megújuló műanyagot.

fenyo.jpegHabár a műanyag egy sokoldalúan hasznosítható alapanyag, számos,a környezetre káros tulajdonságot is hordoz magában életciklusa során. Kezdve azzal, hogy eredetileg kőolajból, pontosabban petróleumból származik, és rengeteg szén-dioxid kerül a levegőbe gyártása során, majd pedig felhasználását követően - ha persze nem kerül újrahasznosításra - több száz, vagy akár ezer évig tartó lebomlási idejével a hulladéklerakóban, vagy az óceánokban végzi. Nem túl kecsegtető igaz?

plastic.jpgSzerencsére manapság egyre több környezetbarát műanyag lát napvilágot, amelyek például kukoricából, vagy cukornádból készülnek, ám ezek gyakran úgyszintén tartalmazhatnak kőolajszármazékokat. Egy brit egyetem, a University of Bath egy olyan új felfedezéssel hozakodott elő, melyben kimutatták, hogy a fenyőfa illatanyagát, a pinént felhasználva egy teljességgel megújuló műanyagot lehet létrehozni, amely 100 százalékban mentes a fosszilis energiahordozóktól.

sugarcane.jpg

A pinén vegyületnek köszönhető a fenyőfa jellegzetes illata, ugyanis a fenyőgyantában lévő illóolaj, a terpentinolaj egy fontos komponenséről van szó. Ezenkívül a papíripar egyik hulladékterméke is. A kukoricából vagy cukornádból készült lebomló poliészterekhez a gyártás során nyersolajból előállított kaprolaktont kevernek, azzal a céllal, hogy flexibilisebbé tegyék a műanyagot. Ám a kutatók rájöttek arra, hogy ez a kőolajszármazék helyettesíthető a fent említett pinénnel is, s így az eredmény egy erős, rugalmas és fosszilis energiahordozóktól mentes megújuló műanyag lesz.

renewable-plastics-made-from-pine-needles.jpg

"Mi nem a régi karácsonyfák műanyaggá történő újrahasznosításáról beszélünk, hanem egy olyan ipari melléktermék hasznosságát hangsúlyozzuk, amely egyéb esetben kidobásra lenne ítélve." – mondta Helena Quilter, az egyetem egyik fenntartható kémiai technológiákkal foglalkozó PhD hallgatója. "Tehát, ha készíthetünk műanyagot fenntartható forrásokból is, az igazán nagy jelentőséggel bírna a környezetre nézve."

A kutatók ezzel az újfajta felfedezéssel nem csak az eldobható műanyagokat helyettesítenék, hanem úgy látják, hogy széles körben használható lenne orvosi célokra is, például implantátumok esetében. Egyébként a megújuló műanyagok terén limonénnel is kísérleteznek, amely a citrusfélék egyik mellékterméke.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr7912282103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása