Bea Johnson, avagy otthon hulladék nélkül
2017. március 10. írta: Ecolife

Bea Johnson, avagy otthon hulladék nélkül

Bea Johnson 2008 óta él „nulla hulladék” életmódot családjával az Egyesült Államokban. A francia születésű életmódszakértő könyvében, blogján és előadásaiban osztja meg életstílusának praktikáit, melyekkel segítséget nyújt és tippeket ad a tudatosabb életvitelhez.

p70_sr100458_2741.jpg

De hogyan is jutottak el ahhoz a bizonyos nulláig? Minden 2007-ben kezdődött egy költözéssel. Amikor a Johnson család új otthonra lelt Mill Valleyben, és ideiglenesen egy, a korábbinál sokkal kisebb lakásra váltottak – ahová persze a családtagok vitték volna magukkal holmijukat is –, feltették maguknak a kérdést: valóban szükségük van ennyi mindenre? Majd elképesztő módon megszabadultak ingóságuk 80 százalékától! Bea és férje, Scott a környezeti hatásokkal kapcsolatosan több könyvet is elolvasott, dokumentumfilmeket néztek meg az adott témában, és végül szomorú felismerés fogalmazódott meg bennük a gyermekeik számára hátrahagyott jövőképet illetően. Scott ott is hagyta akkori munkahelyét, és alapított egy fenntarthatósági tanácsadói céget, Bea pedig kitűzte célul a „nulla hulladék” („Zero Waste”) elérését háztartásukban, majd nagy lelkesedéssel belevágott a különböző lehetőségek és praktikák felkutatásába és elsajátításába. 2008 volt tehát első hulladékmentes évük, azóta töretlenül haladnak előre, és egyre többen hallanak történetükről.
family4.jpg

A hangsúlyt a megelőzésre helyezik. Bea igyekszik még csírájában elfojtani a hulladéktermelést, ugyanis ezt tekintik igazi megoldásnak a hulladékprobléma terén - a szelektív hulladékgyűjtés ugyanis még nem elég.

Természetes módon helyettesítik a műanyag csomagolásokkal ellátott, mesterséges alapanyagokból készült kozmetikumokat, Bea bevásárolni vászonszatyrokkal és jól zárható csatos üvegekkel illetve dobozokkal megy, utóbbiba teszi például a húst, valamint a tejet is üvegbe kéri a közeli termelőtől, és természetesen élelmiszerhulladék sem végzi a kukában a Johnson család háza táján. És ez még csak néhány példa volt alternatív megoldásaik közül.

Bea Johnson szuper fortélyait és tippjeit, valamint a család inspiráló történetét 2013-ban könyvben osztotta meg az érdeklődőkkel Zero Waste Home: The Ultimate Guide to Simplifying Your Life címmel, melyet azóta már tizennégy nyelvre fordítottak le, ráadásul több országban bestseller lett (hamarosan elérhetővé válhat a magyar változat is). Emellett blogján rendszeresen elképesztő érdekességekkel örvendezteti meg olvasóit, s megtudhatjuk azt is, miből tevődik össze az egyes években összegyűlt minimális háztartási hulladékuk, amely elfér egy kisebb befőttesüvegben is!

blog3.jpg

2011-ben Bea elnyerte a The Green Awards nagydíját, és az Egyesült Államokban, valamint nemzetközi színtéren is – ő lett a „nulla hulladék” életmód nagykövete, vagy ahogy a New York Times fogalmazott: a hulladékmentes élet „papnője”.

Bea gyakran tart előadásokat világszerte, ahol szenvedéllyel és pozitív kisugárzással beszél személyes tapasztalatairól, hulladékmentes életformájáról. Március 22-én pedig hozzánk is eljön, hogy megossza élményeit és fortélyait tudatos életmódjáról!

borito-ezjo.jpg

Időpont: 2017. március 22., szerda, 17:00-20:00 

Helyszín: ELTE Gólyavár, 1088 Budapest, Múzeum krt. 4.

Jegyvásárlás: http://bit.ly/beajohnson_el%C5%91ad%C3%A1s

További információ: http://ecolifegroup.hu/events/bea-johnson https://www.facebook.com/events/1850114995237009/

Ajánljuk a rendezvényt mindenkinek, aki szeretne egy kis odafigyeléssel tenni gyermekeink és unokáink élhető jövőjéért, illetve saját tartalmasabb életéért.

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr5512326915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása