Vegán divat: ananászlevelek állati bőrök helyett!
2017. április 12. írta: Ecolife

Vegán divat: ananászlevelek állati bőrök helyett!

„Bőrtáskák” és „bőrcipők” valódi bőr helyett ananászlevélből. Az ananásztermesztés egyik mellékterméke lehet a megoldás az állati bőrök helyettesítésére a divatiparban.

pinatex6.jpeg

Az ötlet a Fülöp-szigetekről származik, ahol a helyi lakosok már régóta hasznosítják az ananászlevelek rostjait. Egy spanyol textilművész, Dr. Carmen Hijosa volt az, aki a Fülöp-szigeteken eltöltött éveiben egy új, környezetbarát alternatívát dolgozott ki az állati bőrök helyettesítésére a textiliparban. Az eredmény pedig egy valóban bőrhatású ökotextília lett. 

A Piñatex™ táskáit Ally Capellino designer tervezte, a cipőket pedig többek között már a Camper, a NAE Vegan Shoes és a Puma is gyártja. Az egyedi, fenntartható kiegészítők tartós és minőségi megoldást nyújtanak, ugyanakkor természetesen biológiailag lebomló anyagból készülnek. A helyi gazdaságok is jól járnak, ugyanis az ananászföldek gazdái jól járnak a pluszbevétellel, illetve egyúttal megszabadulnak a felesleges levelektől - melyekből évente körülbelül 40 ezer tonna keletkezik világszerte.

Amellett, hogy a valódi bőr előállítása nem túl állatbarát, még a környezetet is szennyezzük vele, épp úgy, mint a kőolaj alapú műbőrtermékek (PVC) gyártásával. Az ananásztextil azonban semmilyen káros hatást nem gyakorol a környezetre, valamint már több elismerés igazolja a Piñatex™ fenntartható mivoltát: elnyerték a Material Innovation, az Arts Foundation és a „vegán divatmárka” kategóriában a PETA innovációs díját.

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr5712420687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása