18 tonna műanyag hulladék egy lakatlan szigeten!
2017. május 16. írta: Ecolife

18 tonna műanyag hulladék egy lakatlan szigeten!

Megközelítőleg 38 millió darab műanyag hulladékot találtak a tudósok egy lakatlan szigeten, a Csendes-óceán közepén.

A Henderson-sziget, amely az UNESCO Világörökségi Listáján is szerepel, a világ egyik legérintetlenebb pontjai közé tartozik, és mégis, itt hagyta az emberiség a legnagyobb nyomát. A gyönyörű atollon találták a világon a legnagyobb sűrűségű műanyag hordalékot: a szemétrengetegnek 99,8 százaléka volt műanyag.

lakatlan_sziget1.jpg

Az, hogy egy ilyen helyen bukkantak 18 tonna műanyag hulladékra, a szomorú bizonyítéka annak, hogy az emberiség katasztrofális szinten elszennyezte az óceánt, és annak élővilágát. A szigeten kupakokba költözött rákokat is láttak, de a kutatók szemtanúi voltak egy olyan ráknak is, amelyik egy ócska babafejbe kucorodva tengette életét. Ez mind azért veszélyes, mert ez a sok műanyag már régi, törékeny, éles és toxikus. De persze a teknősök és tengeri madarak sincsenek biztonságban.

Az antropogén eredetű szennyezés már a Föld minden pontjára kihatással van tehát, melyet csak szintén alátámasztja az a tény, hogy már a Mariana-árok mélyén is fedeztek fel mérgező kemikáliákat.

Szerencsére egyre többen tesznek a jó ügyért is, például Indonézia a jövőben 1 milliárd dollárt fog arra költeni, hogy csökkentse az óceáni hulladék mennyiségét.

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr4512509917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása