Megkezdte működését a világ legnagyobb úszó naperőműve
2017. május 29. írta: Ecolife Magazin

Megkezdte működését a világ legnagyobb úszó naperőműve

40 megawatt teljesítményű az a vízre épült napelempark, amelyet nemrég helyeztek üzembe egy kínai tavon az Anhui tartománybeli Huainan városában. Ez mai léptékben nem kimondottan sok, ám egy vízfelszínen lebegő naperőműnek több előnye is van.

Hasonlóan a függőleges irányú építkezéshez, a vízterületek kihasználása is helytakarékos megoldás, ami magas népsűrűségű területeken különösen hasznos. Kínában több mint 100 város rendelkezik 1 millió fő feletti lakossággal – ezzel szemben az Amerikai Egyesült Államokban például csak 10 ilyen város van.

china-floating-solar-plant-sungrow.jpg

Ezen kívül a lebegő rendszer csökkenti az alatta lévő értékes édesvízkészletek elpárolgását a légkörbe, miközben a víz alacsonyan tartja a napelempanelek hőmérsékletét, növelve ezzel a hatásfokot.

Kína Anhui tartományában jelentős múltja van a szénbányászatnak, a kínai gazdaságot ellátó szénkészletek meghatározó része innen származik. Történetesen az úszó naperőműnek helyet adó tó is az intenzív bányászat által előidézett talajsüllyedés következtében jött létre – írja a Cleantechnica. Kína napenergiát hasznosító rendszerei egyértelmű állásfoglalások a megújulók mellett a fosszilis múlttal szemben.

Fotó: cleantechnica.com

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr8912547563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása