Wilson Solar Grill, a karbonmentes grillsütő
2017. június 20. írta: Ecolife Magazin

Wilson Solar Grill, a karbonmentes grillsütő

A napenergiát hasznosító grillsütőt az MIT (Massachusettsi Műszaki Egyetem) nyugalmazott professzora, Dr. David Wilson fejlesztette ki hallgatóival még 2012 őszén. 

A szerkezet akár 230 Celsius fokra is felmelegszik, és olvasztott lítium-nitrátot használ hőtárolóként, amelynek köszönhetően akár egy teljes napig (25 órán át) használhatjuk a sütőt minden probléma nélkül.  

wilson-grill-napenergias-grillsuto-1.jpg

Az ötletgazda egy nigériai tartózkodást követően fejlesztette ki a hasznos eszközt. Az országban szembesült a különböző problémákkal, amelyeket a fatüzeléssel való főzés okoz: a légzőszervi megbetegedések nagy számával, az erdők pusztulásával, a nők bántalmazásával a tüzelőanyag felkutatása közben.

wilson-grill-napenergias-grillsuto-2.jpg

A legnagyobb kihívás a találmány nagyüzemi gyártásának elindítása és a finanszírozás kérdése. Az MIT egy hallgatói csoportja azon munkálkodik, hogy ezekre megoldást találjanak, és kifejlesszenek egy üzleti modellt, mellyel a sütő elterjedhetne a fejlődő országokban (ahol a legnagyobb szükség van rá) - írja az Inhabitat egy 2016-os cikke. A technológiáról azóta nem sokat hallani, pedig nemcsak ízlelőbimbóink, de egészségünk szempontjából is kedvező a grillezett étel, amelyet a Wilson-grill segítségével környezetbarát módon készíthetnénk el.

Forrás: energiaoldal.hu, inhabitat.com

Fotók: energiaoldal.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr2112607299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása