3 külföldi reform, amit szívesen üdvözölnénk a munkahelyünkön
2015. január 10. írta: ECOLIFE

3 külföldi reform, amit szívesen üdvözölnénk a munkahelyünkön

Egy Európai Uniós felmérés szerint a munkahelyi stressz közel 1000 milliárd Ft kárt okoz a magyar gazdaságnak. A szorongó, agyonstresszelt és ezért gyakran betegeskedő munkavállaló ugyanis nem a legjobb befektetés. (Jogos lenne a felvetés persze, hogy egy ambíciózus, agilis kezdő hogyan képes kiégni a nem megfelelő kondíciók között, ami nem csupán a vállalatban okozhat károkat, de az egyén egész életére negatív hatással lehet).

funny-life-to-do-list.jpg

A Slow Budapest 2014. tavaszán végzett felmérései szerint a dolgozók egytől ötig terjedő skálán 3.18-asra értékelik munkahelyi kiegyensúlyozottságukat. A megkérdezettek a belátható határidőkben, a rugalmas munkavégzésben, vagy a napközbeni pihenők beiktatásában látják közérzetük javulásának lehetőségét. A felsorolt alternatívák, valljuk be, nem mennek luxus számba, 58% mégis azt a választ adta, hogy vállalatuk számára nem prioritás a munkahelyi kiegyensúlyozottság kérdése. Vezetői szinten mindössze (!) 13 % veszi figyelembe a dolgozók kiegyensúlyozottságát, és 67 % szerint van szükgék arra, hogy vállalati szinten kell foglalkozni a problémával. Néhány külföldi ország már felfedezte, hogy elég néhány, az erőforrásra koncentráló változtatás, és máris emelhető és stabilizálható a dolgozó elégedettsége és motivációja.

sleep-pod.png

A Google és a Nike délutáni alvással biztosítja a munkavállalók egyensúlyát, egyes kutatási eredmények szerint ugyanis ez pozitív hatással van a produktivitásra, a Canon e-mail mentes napokkal próbálja elevenebbé tenni a munkahelyi kapcsolatokat és a kommunikációt, a BMW és a Telekom pedig bevezette az elérhetetlenséghez való jogot, melynek értelmében a munkavállalót sem e-mailben, sem telefonon nem keresheti felettese.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr557059467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BLOGTUDÁS 2015.01.11. 19:03:04

Köszönöm a gyors állapotrajzot. Ez a veszteségösszeg szám nem volt ismert a számunkra.
A posztban felsoroltakkal együtt lényegesen többféle - és ami fő - egyszerűbb, kézenfekvőbb megoldásokat is tudnánk kínálni (javasolni!), nem drágán és üzleti értelemben is megalapozottan. Ráadásul mi például digitális berendezéssel készülő diagnosztikát és az egyénekhez testhezálló megoldásokat tudnánk kínálni.
DE! DE!
A mai Magyarországon nekünk úgy tűnik, hogy úgy kell a stresszkezelés a cégek legtöbbjének, mint púp a hátra. Tapasztalataink szerint szavakban van minden, meg kalács, de amikor oda lehetne kerülni, hogy akkor hajrá, már nem annyira fontos.
Hiába érvelünk, javaslunk más szemszögből megközelítést! Állít(hat)juk, hogy a munkaerő "karbantartása" fontos és nem kizárólag egészségügyi probléma!
Mint korábban, több éven keresztül az EU munkaegészséggel/biztonsággal foglalkozó szakértői tanács munkájának részese állíthatom; messze le vagyunk maradva tudatilag és bevezetett/bevezethető módszerek terén. Nem a szakemberek, módszerek vagy az ismeretek hiányoznak.
Úgy látjuk, hogy ez a rejtett veszteség ugyanúgy nem fáj, mint a közvetett adók/díjak az embereknek.

Advanced Flight 2015.01.11. 21:42:30

Már bocs, de egy átlag magyar kis-és középvállalkozót ez hol a rákba érdekel? Olcsó, bármikor pótolható, kiszolgáltatott embereket alkalmaz feketén, éhbérért, agyonhajszolja őket, kifacsar belőlük mindent, aztán ha már nem használhatók, kirúgja őket szívbaj nélkül. Táppénzre úgyse mer menni a nyomorult rabszolga, a szabiját is csak papíron kapja meg. Hogy utána a krónikus nyavalyái miatt majd rohadt sok pénzbe kerül az egészségügynek? Ez már nem a vállalkozó gondja.
De sajna akkor is ez lenne, ha megcserélnénk a szerepeket; mert ebben az országban szar az emberanyag. Lelkileg megnyomorított, gyáva, rosszindulatú, frusztrált, gyűlölködő emberekből áll a magyar társadalom. És a szép elképzeléseket ezért nincs, aki végrehajtsa.
süti beállítások módosítása