Energiát termelő kerékpárút: jobban teljesít, mint várták
2015. május 19. írta: .ecolife.

Energiát termelő kerékpárút: jobban teljesít, mint várták

Az előzetes becslések alapján jóval több energiát állított már elő a világ első napelemes bicikliútja Hollandiában, mint azt előzőleg gondolták. Ha minden a tervek szerint halad, a Krommenie-ben található 70 méteres út képes lesz három átlagos háztartás éves energiaszükségletét fedezni, vagy megtermelni az utcai világításhoz szükséges áramot. 

Vajon mi köze van a kerékpározásnak a napenergiához? - merül fel a kérdés. A válasz egyszerű.

Még három és fél éve pattant ki egy kutatócsoport fejéből az az ötlet, hogy miért ne lehetne összekötni a kellemeset a hasznossal, történetesen kerékpárútból napenergiát nyerni. Az eredményt figyelembe véve sikeresnek bizonyult az elképzelés. A fél éve üzembe helyezett úton ugyanis eddig több mint 150 ezren haladtak át kerékpárral, és összesen 3000 kWh energiát sikerült idáig előállítani. Sten de Wit, a SolaRoad szóvivője szerint ezzel az energiával egy egyszemélyes háztartás éves energia szükségleteit lehet már biztosítani.

solaroad2.png

Az Amszterdamtól nem messze található SolaRoad egy 2,5-ször 3,5 méteres előre gyártott panelekből összerakott út. A napelemeket vastag, érdesített felületű, üveggel borított panelekbe rejtették. A tervezők szerint az út alá dugott napelemek 30 százalékkal kisebb hatékonysággal működnek, mint a háztetőkre szerelt panelek, viszont nagy felületet lehet velük beborítani, így kevésbé rontják a városképet. A tervezők szerint Hollandia 140 ezer kilométernyi úthálózatának 20 százalékát lehetne átalakítani napelemes változatra, mellyel például az útjelzések és közlekedési lámpák energiaigényét lehetne fedezni.

Szerző: Szurok Dávid

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr717472712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.19. 14:16:16

Miért épp a kerékpárút? Miért nem a járda? Esős időben vagy télen nem balesetveszélyes? (Nem válik csúszóssá?)
süti beállítások módosítása