Hazánkban fogják rendezni a legzöldebb repülőversenyt
2015. június 30. írta: .ecolife.

Hazánkban fogják rendezni a legzöldebb repülőversenyt

Júliusban a tolna megyei Őcsény sportrepülőtere fog otthont adni a 18. FAI Vitorlázórepülő Európa-bajnokságnak, mely mind a sport, mind pedig a verseny körülményeit tekintve is egy teljesen zöld rendezvényként kerül majd megrendezésre.

Az emberek nagy többségének a repülésről nem éppen a környezetvédelem jut eszébe: miközben a félháztömbnyi, kerozinpusztító utasszállítógépek vastag, fehér kondenzcsíkokkal rácsozzák be a nagyvárosok feletti eget, nehéz elhinni, hogy a repülés nem feltétlen kell, hogy szennyezéssel járjon. A vitorlázógépeknél környezetkímélőbb repülőeszközt azonban nehéz lenne találni. Éppen ezért, a 2015. július 12-25. között zajló Európa-bajnokság megrendezésének a környezetet megterhelő hatásait nem a repülések, hanem a rendezvény „földhöz ragadt részei” adják majd, azaz a gépek kiszolgálása, vagy éppen a versenyzők és a közönség általános szükségleteinek kielégítése.

A szervezők célja, hogy a Szekszárdtól 10 kilométerre rendezendő verseny teljesen környezetbarát módon működjön, a hely adottságait kihasználva, minimális ráfordítással. Ahhoz hogy egy esemény teljesen „zöld rendezvényként” kerüljön megrendezésre, egy csokor szigorú feltételnek kell, hogy megfeleljen.


Alapvető elvárás az anyaghasználat csökkentése, azaz a papír- és a műanyag-felhasználás minimalizálása, ezt többek között a dokumentumok nagy többségének elektronikus formátumban való használatával lehet elérni. Ezen kívül, körülbelül alapvető elvárásnak tekinthető a szelektív hulladékgyűjtés alkalmazása, illetve a lehető legtöbb esetben a környezetbarát termékek használata, illetve hangsúlyos szerepet kap majd a környezetbarát vendéglátás is. (Ez utóbbiban fontos szerepet töltenek be a Fair Trade márkák is.) A fentieken túl, a verseny káros hatásainak csökkentése értelmében fontos a víz- és energiafelhasználás racionalizálása, illetve a közlekedéssel kapcsolatos környezeti hatások minimalizálása. Ez utóbbi szempont figyelembe vételével, a vitorlázógépek csörlőzéséhez valószínűleg elektromos autókat fognak használni, továbbá biciklikölcsönzési lehetőséggel is kecsegtetnek a szervezők. Végezetül, a zöld rendezvényekre jellemzően, hangsúlyos szerepet kap majd a környezettudatos gondolkodásmód népszerűsítése és ösztönzése a verseny folyamán.

Az Őcsényben rendezett versenyek, 2011 óta teljesen zöld rendezvények. Az idei 18. FAI Vitorlázórepülő Európa-bajnokság zölddé tételében a Survive Enviro Nonprofit Kft. szakemberei fognak segíteni. A környezetbarát megoldások alkalmazásáért, az Európa Bajnokság elnyerte a GreenAirSport Event ezüst fokozatú minősítését is. A szervezők remélik, hogy környezetbarát törekvéseik idén is sikerrel járnak.

A rendezvény részletes programját a www.egc2015.hu weboldalon, valamint az EGC2015 facebook oldalán lehet megtekinteni. 

  

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr547585798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása