Zöld iroda tippek: Így csökkenthetjük a céges papírmennyiséget
2015. augusztus 12. írta: .ecolife.

Zöld iroda tippek: Így csökkenthetjük a céges papírmennyiséget

1. TIPP: Ne nyomtassunk feleslegesen

Sokszor csak pár mondatnyi adat miatt nyomtatunk ki egész odalakat. Pedig könnyen lehet, hogy elég az is, ha felírjuk a szükséges infót egy kis papírra vagy a számítógépen, okostelefonon elmentjük. Vagy talán meg is jegyezhetnénk? Lehet, hogy nem olyan kényelmes, mint lenyomni a Print gombot, de megéri.

shutterstock_96413180.jpg

Használjuk újra a papírt, amíg csak lehet:

  • Lehetőségeinkhez mérten válasszuk a kétoldalas vagy az egy oldalra több oldalas nyomtatási módot.
  • Ha egyoldalas nyomtatott papírunk van feleslegben, a másik oldalát többféleképpen is hasznosíthatjuk. Például rendszeresíthetünk egy olyan nyomtatót, amibe csak ezeket a féloldalas papírokat tesszük, és erre nyomtatunk még egyszer. Vázlatoknak, táblázatoknak jók ezek is.
  • Az egyoldalas papírokat használhatjuk jegyzetelésre, de az óvodák is szoktak örülni, ha a szülők beállítanak egy paksaméta rajzolós papírral.

2. TIPP: Ne kérjünk szórólapot

Ha nem vagyunk kíváncsiak a boltok akciós ajánlataira, kiírhatjuk a postaládánkra, és remélhetőleg tiszteletben is tartják ebbéli kérésünket. Naponta kötegnyi papírtól mentesülünk.

3. TIPP: Cseréljük le a hagyományos papírt FSC vagy újrahasznosított papírra

Ma már könnyen beszerezhetjük az irodai újrapapírt, vagy éppen a felelős erdőgazdálkodásból (FSC) származó papírárut. Az újrahasznosított papírnak natúr színe van, de ma ez már nemhogy nem számít hátránynak, hanem kifejezetten pozitív üzenetet hordoz: akitől kapjuk, bizonyára felelősen gondolkodó egyén.

4. TIPP: Hívjuk fel partnereink figyelmét, hogy ne nyomtassanak feleslegesen

A levelezéseink végére a jól megszokott szlogen (“Kérem, gondoljon a környezetére, mielőtt kinyomtatja ezt a levelet! Please consider the environment before printing this e-mail!”) mellett/helyett fantáziánk szabadságával kitalálhatunk ütősebb, jobb szövegeket is.

5. TIPP: Használjunk szelektív szemetest

Budapesten ma már szinte mindenhol háztartásonként lehet külön gyűjteni az újrahasznosítható hulladékot. Ha kisfogyasztók vagyunk, akkor egy ilyen közösségi szemetes is elég lehet a mindennapokban. Vagy bizonyára van a közelünkben egy konténer sziget. Nagyobb mennyiségek esetén és adatvédelmi okokból kifolyólag már más a helyzet, ilyenkor gondoskodni kell olyan szolgáltatóról, amely a jogszabályokat betartva nem a szeméttelepre, hanem szelektív újrahasznosításra viszi el a papírhulladékot.

shutterstock_95030080.jpg

6. TIPP: Barátkozzunk a fákkal

Ha közelebbi kapcsolatba kerülünk a fákkal, az erdővel, akkor sokkal nagyobb eséllyel eszünkbe jut a környezetvédelem egy átlagos irodai munkanapon is, és felelősebben cselekszünk. Ezért érzékenyítő tréningekkel, céges faültetéssel, kirándulással, szakmai előadások, filmek megnézésével, papírgyűjtő akciókkal a téma iránt legkevésbé nyitott embereket is meghódíthatjuk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr257672418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boka1 2015.08.12. 22:17:19

Sötétzöldek. A kétoldalas nyomtatás izgalmas. Főleg, ha más a téma és időpont, valamint a papír opacitása alacsony. Ma már kukorica szárból is csinálnak papirt.

hdnctrl 2015.08.13. 12:20:43

A lézernyomtatókban sokszor elakad a papír kétoldalas nyomtatáskor, illetve ha olyan papírra nyomtatsz, amin már van szöveg (akár ugyanarra az oldalra).

jaegtoer 2015.08.13. 12:20:49

Ilyen ötletek főként azokban merülnek fel, akiknek nincs közük a munkához.

IllesLaszlo 2015.08.18. 21:01:04

Hát, mi mindig kihasználjuk a lapok mindkét oldalát. Hivatalos papíroknál is, és sok közöm van a munkához :)))
süti beállítások módosítása