3D-nyomtatott fém dizájnkerékpár
2016. február 12. írta: Jachimek Anett

3D-nyomtatott fém dizájnkerékpár

Mi történik, ha néhány diák újragondolja a kerékpár előállításának lehetőségeit? Eláruljuk: egy egyedülálló és lenyűgöző dizájn születik belőle.

Egy csoport holland diák három hónapot töltött a bicikli tervezésével és előállításával, melynek célja az volt, hogy egy teljes mértékben működőképes kerékpárt hozzanak létre. Igen ám, de nem egy egyszerű kétkerekűről beszélünk. Egy 3D-nyomtatott, rozsdamentes acélkerettel ellátott biciklit alkottak meg, melynek előállítása nem szennyezi a környezetet.

Az egész projekt célja az volt, hogy bebizonyítsa a 3D-s fémnyomtatásban rejlő lehetőséget. Ez az első kerékpár, amely valaha is 3D-nyomtatással készült, s melyhez különleges  hegesztési eljárást használtak. A diákok direkt egy olyan közkedvelt funkcionális tárgyat választottak, melyet ténylegesen használnak a mindennapokban, így az emberekhez is könnyebben eljuthat a fejlesztésük.

Mivel a diákok Hollandiában élnek, a nyomtatott kerékpár természetes választásnak tűnt, ugyanis Hollandia a második legbiciklibarátabb ország Európában, közvetlenül Dánia után. Hollandia elhivatottságát jól jelzi, hogy a társadalom 31,2 százaléka választja ezt a közlekedési módot, míg Magyarországon csak 19,1 százalék közlekedik biciklivel.

A kerékpár súlya körülbelül ugyanannyi, mint egy tipikus acélkerékpáré, nagyon strapabíró és teszteken is megállta a helyét, legyen szó túrákról vagy göröngyös, macskaköves utcákról, a Delft drótszamara kiállt minden próbát. A 3D-s bicikli a TU Delft és az MX3D közös projektjeként jött létre.

A nyomtatás menete ezen a linken megtekinthető: youtube.com

Képek: design-milk

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr598384540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Popeye76 · http://zugloihazelado.atw.hu 2016.02.16. 21:35:04

Tényleg nem bírom már:

"Egy 3D-nyomtatott, rozsdamentes acélkerettel ellátott biciklit alkottak meg, melynek előállítása nem szennyezi a környezetet."

A rozsdamentes anyag tehát szennyezés és szállítás nélkül előhömpölyög a földből és keretté áll össze a napon, vagy mi?
Ember, láttál te már kohót? És hegesztőműhelyt?
Mi az, hogy egy folyamatosan végighegesztett, ráadásul rozsdamentes acél váz gyártási folyamata nem szennyezi a környezetet? Ha a hegesztést 3D nyomtatásnak hívom, akkor már nem kell hozzá energia? Nem gőzöl és nem füstől és 0 lesz a saját károsanyag kibocsátása is?

Részemről "zöld" vagyok és örülök minden újításnak, de ha ennyi marhaságot írtok össze a fejlesztésekről, akkor odajutunk, hogy senki nem fogja elhinni, ha van egy ténylegesen működő ötlet.
Kicsit több önérsékletet és utánajárást szeretnék kérni a szerzőktől és sokkal több gondolkodást!
süti beállítások módosítása