Már Kaposváron és Debrecenben is ingyen parkolhatnak a zöld rendszámú autók!
2016. március 01. írta: Jachimek Anett

Már Kaposváron és Debrecenben is ingyen parkolhatnak a zöld rendszámú autók!

2016. március elsejétől Debrecenben és Kaposváron is ingyenesen parkolhatnak a környezetkímélő járművek, melyek zöld rendszámtáblával rendelkeznek.

Magyarországon 2014-ben fogadták el a Jedlik Ányos Cselekvési Tervet, így ennek értelmében a magyar jogrendben tavaly július elseje óta már környezetkímélő kategória is létezik a gépjárművek besorolásánál, valamint ettől az időponttól kezdve igényelhetnek zöld rendszámot az autótulajdonosok.

De kik kaphatnak zöld rendszámot?

Zöld rendszámot a 40/2015. NFM rendelet szerint lehet igényelni:

  • tisztán elektromos hajtású gépkocsi (5E környezetvédelmi osztály)
  • külső töltésű (plug-in) hibrid gépkocsi, legalább 25 kilométeres elektromos hatótávval (5P)
  • növelt hatótávú plug-in hibrid gépkocsi, legalább 50 kilométeres hatótávval (5N)
  • nulla emissziós gépkocsi (5Z)

jedlik.jpg

A Fővárosi Közgyűlés 2015. december 2-án döntött a környezetkímélő gépkocsik díjmentes budapesti parkolásáról. Azóta a budavári önkormányzat az első kerületben ingyenessé tette a parkolást és az elektromos töltést a zöld rendszámos autók számára, mely kezdeményezéshez azóta más kerület is csatlakozott. Sőt, hasonló szabályozás van érvényben Hódmezővásárhelyen, Székesfehérváron, Szolnokon és Pécsen is, s 2016. március 1-jétől Debrecen és Kaposvár neve is felkerült erre a listára. 
jedlik2.jpg
Debrecen rövid távú tervei között szerepel a töltőállomások számának növelése, valamint a zöld rendszámmal ellátott gépjárművek az autóbusz sávot is igénybe vehetik. Kaposváron pedig a környezetkímélő járművekkel parkolóknak nem kell fizetniük, függetlenül attól, hogy helybéliek vagy sem. 
Magyarországon jelenleg körülbelül háromszáz zöld rendszámú autó van forgalomban, ami valljuk be, nem túl sok. Bár egyelőre nagyon kevés autó felel meg a zöld tábla kritériumainak, a városvezetők ezekkel a kedvezményekkel próbálják ösztönözni azokat, akik megtehetik, hogy azért a pénzért, amiért luxusautót vásárolnának, inkább fordítsák jóra, és egy környezetkímélő autóba ruházzanak be. 

 

Képek: jedlikanyosklaszter


A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr878432320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása