Energiahatékonysággal a klímaváltozás ellen
2016. március 06. írta: Jachimek Anett

Energiahatékonysággal a klímaváltozás ellen

Március 6-án ünnepeljük az energiahatékonysági világnapot, melynek célja, hogy a Föld természeti készleteinek végességére és az energiaforrások hatékony felhasználásának szükségességére irányuljon a figyelem. A Knauf Insulation a világnap alkalmából arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy lakossági szinten mennyire fontos az otthonok energiahatékonnyá tétele, ez környezeti, társadalmi és saját anyagi érdekünk is. 

shutterstock

Ahogyan magazinunkban is beszámoltunk róla, a 2015-ös év sajnos elnyerte a legmelegebb évnek járó díjat. A jelenségre Leonardo DiCaprio az Oscar-gálán hívta fel ismételten a figyelmet, s teszi ezt minden alkalommal, nem véletlenül. Sok ország már felismerte, hogy a klímaváltozás megállítása közös érdek, ám a célok eléréséhez globális összefogás szükséges.

knaufinsulation

 Az energiahatékonyság nagy kérdéseket vet fel, ugyanis az ipari országok a világ népességének mindössze 20 százalékát teszik ki, ám a világ energiafogyasztásának ugyanakkor 80 százalékáért felel. Ez hatalmas eltérés, ami mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Különösen fontos erre a lakosság figyelmét is felhívni: ahogyan az a párizsi klímacsúcson is elhangzott, a világ energiafogyasztásának harmadát az épületek üzemeltetésére fordítjuk, pedig korszerű nyílászárókkal, hőszigeteléssel és fűtéskorszerűsítéssel ez az érték jelentősen csökkenthető lehetne.

butlerrural

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) adatai szerint a világ energiafogyasztása több mint 9 milliárd toe (tonna kőolajjal egyenértékű), amiből a lakossági célú energiafelhasználás több mint 2 milliárd toe-t tesz ki. És ebben nincsenek benne a nagyvállalatok, nagyüzemek és egyéb gyárak energiafelhasználásai, tehát a lakosság körülbelül 40 százalékát teszi ki a világ energiafogyasztásának. Magyarországon a lakossági fűtési jelentős része megtakarítható lehet, ha az utcák fűtése helyett ingatlanjaink energetikai korszerűsítésével és megfelelő szigeteléssel csökkentjük a fűtési célú gáz- és villamosenergia-felhasználást.
ho.JPG

ablak-internorm

A nem leszigetelt házfalak és a korszerűtlen nyílászárók okozzák a legnagyobb hőveszteséget. Magyarországon az utóbbi harminc évben csaknem 2 Celsius-fokot emelkedett a nyári középhőmérséklet, mely várhatóan sajnos magasabb lesz. A brit meteorológiai szolgálat globális előrejelzése szerint a 2016-os év még 2015-nél is melegebb lesz.

Felelős döntésekkel megakadályozhatjuk, hogy saját otthonaink energiapazarlóak legyenek és az utcát fűtsék

– mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója.

est-conference

Miért fontos az energiahatékonyság? Segít csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, csökkenti a légszennyezést, csökkenti az energiaárakat, egészségesebbé válik a környezetünk, pozitív makroökonómiai hatásai vannak, de még sorolhatnánk a mellette szóló érveket. A klímavédelem a bolygónk megóvása és saját környezetünk fenntartható működése miatt is fontos.

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr988447476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása