Légszennyezettségre figyelmeztető installáció
2016. március 20. írta: Jachimek Anett

Légszennyezettségre figyelmeztető installáció

Egy új installációt állítottak fel Taipeiben, mely a levegő minőségére kívánja felhívni az emberek figyelmét. 

A LED-megvilágítású BMX-pálya színe megváltozik, ha a levegőben túl sok szennyező anyagot észlel a rendszer. A Loop.pH csoport interaktív VelO2 kiállításának célja, hogy a járókelőknek megmutassa az aktuális légszennyezettséget, és hogy felhívja a figyelmet a tiszta levegő fontosságára. Az alkotók remélik, hogy a valós idejű változások nyomon követésével kellően ösztönzik majd a lakosságot a károsanyag-kibocsátás visszafogására. 

A két hétig tartó installáció a Velo-City Global 2016 keretében nyújtott bepillantást a valós környezetszennyezés és a közbiztonság legfontosabb kérdéseibe. A BMX pályára felszerelt LED-es lámpák segítségével hozták létre ezt a figyelemfelkeltő kiállítást, mely a kerékpárosok alatt világít. Az igazán szemet gyönyörködtető az egészben a központi szerkezet elemei, melyeket úgy alkottak meg, hogy az egyik része az emberi tüdőre, a másik pedig egy fa ágaira hasonlít. Ezekre helyezték el az aktuális szennyezettségmérőket is. 

A fények színe a kékes-zöldes árnyalattól egészen a vörösig terjed, attól függően, hogy éppen mennyire jó vagy rossz a levegőben fellelhető szennyező anyagok mértéke. Ha a szenzorok túl magas és rossz értékeket jeleznek, akkor a fények villogni kezdenek.

Szimbolikusan az óriás tüdő a színekkel közvetíti a lakosság felé a megoldandó probléma súlyosságát. A stúdió reméli, hogy ez a telepítés ötletként szolgálhat más környezetbarát akció számára is, hogy együttes erővel javítsanak a levegő minőségén. Már folynak a megbeszélések a tajvani környezetvédelmi miniszterrel, a stúdió ugyanis kiterjesztené a projektet az ország egész területére.

Így néz ki a VelO2 működés közben!

Képek: inhabitat és dezeen

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr478507318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szemlélődő Szív 2016.03.20. 21:30:29

Jó ötlet. Kár, hogy csak időszakos.
süti beállítások módosítása