A Route 66 okos autóúttá válik
2016. június 29. írta: Jachimek Anett

A Route 66 okos autóúttá válik

Végre az Amerikai Egyesült Államokba is megérkeznek a solar-utak. Ráadásul az államok leghíresebb útja, a 66-os út kap intelligens funkciókat.

Scott és Julie Brusaw régóta dolgoznak az energia-előállító utakon, abban a reményben, hogy az aszfaltot napelemekre cserélhetik, melyek kibírják az áthaladó forgalom mennyiségét és az autók súlyát. Ráadásul nem akárhova tervezik ennek megvalósítását, Amerika leghíresebb útjára, a Route 66 Missouri-i szakaszára telepítik a különleges felületet.

A kezdeményezés a Road to Tomorrow részeként valósul meg, mely az utak infrastruktúrájára, a megújuló energiaforrásokra és az innovatív megoldásokra fókuszál (intelligens autópályák). 

Azt reméljük, hogy a panelek hamarosan a helyükre kerülnek, a legjobb az lenne, ha az év végéig végeznénk, míg nem kezd el tartósan havazni. 

 

– mondta Tom Blair, a Missouri Department of Transportation (MoDOT) mérnöke, aki Road to Tomorrow-t vezeti.  

A sok apró darabból álló napelemeket edzett üveg borítja, mely megvédi azokat a sérülésektől. A beépített LED-lámpák sávokkal és jelekkel segíti a biztonságos közlekedést, valamint fűtőelemek felelnek a szignálok jól láthatóságáért. További pozitívum, hogy mivel több darabból áll az út, ha bármely panel megsérül, nem kell leállítani hosszú kilométerekre az autósokat, mert a csere viszonylag kis területen, egyszerűen elvégezhető.

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr368855342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Today05 2016.07.02. 15:55:37

én ezzel a technológiával elég szkeptikus vagyok. az autók porolnak, koszolnak, és ha sérül a burkolat felülete az már drasztikusan visszavetheti a cellák hatásfokát. Az is kérdés lesz, hogy esőben/hóban hogy viselkedik rajta az autó. Több kérdést, és bizonytalanságot hordoz magában ez a rendszer, mintha simán az út mellé telepítenének sima napelemeket. Persze ettől még működjön jól, és váltsa be a reményeket, terjedjen el stb. nem ellene vagyok, csak nekem olyan mint egy vicces ötlet, amit ötletként lehet értékelni, de sokkal hatékonyabb megoldások állnak már alapból a rendelkezésünkre.

Szerintem csak azért van rá annyi pénz, hogy kipróbálják, mert a QE miatt annyi pénzt borítottak a gazdaságba, hogy minden hulyeséget megprobálnak tolni, hátha bejön elven.

Vincenzo6 2016.07.02. 15:55:38

Energia-, és erőforráspazarlás.
süti beállítások módosítása