Spanyolország: klímavészhelyzet és 100% megújuló energia
2020. január 26. írta: Ecolife Magazin

Spanyolország: klímavészhelyzet és 100% megújuló energia

Az elmúlt napokban az új spanyol kormány klímavészhelyzetet hirdetett, és egyben elköteleződött a mellett, hogy 30 éven belül az ország 100%-ban megújuló energiára áll át.

wind-farm-1747331_1280.jpg

Az önmagában jól hangzó, de üres állásfoglaláshoz a kormány ráadásul egy harminc pontból álló intézkedéscsomagot kapcsolt, az első öt javaslat megvalósítását ráadásul száz napon belül ígéri az egy hete megalakult koalíciós baloldali kabinet.

Az ígéretek szerint három hónapon belül benyújtják a törvényhozásnak „a klímaváltozásról és energetikai átmenetről“ szóló törvényjavaslatot. A jogszabály rendelkezik

  • az üvegházhatású gázok kibocsátásnak megszűntetéséről harminc éven belül,
  • szintén 2050-es határidővel a villamosenergia-termelés 100 százalékban megújuló forrásokra való átállításáról
  • a karbonsemlegesség eléréséről szóló „nemzeti terv“ elkészítéséről,
  • az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodásról,
  • az ipari termelés és a szolgáltatói szektor klímaválságnak megfelelő átalakításáról,
  • egy civil szervezeteket is magában foglaló „klímaváltozási közgyűlés“ létrehozásáról

A spanyol kormány számításai szerint a uniós célkitűzésekkel összhangban lévő csomag megvalósítása az első tíz évben 200 milliárd eurónyi beruházást igényel.

photovoltaic-2138992_1280.jpg

A spanyol parlament tavaly szeptemberben szólította fel az akkori ügyvezető kormányt egy klímavészhelyzeti nyilatkozat elfogadására tekintettel arra, hogy a dél-európai ország jelentős részét veszélyeztetik az éghajlatváltozás olyan következményei mint az elsivatagosodás, illetve a tengerszint emelkedése.

Forrás: Index.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr3715428138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása