London felét ki akarják zöldíteni
2020. október 26. írta: Ecolife Magazin

London felét ki akarják zöldíteni

London Európa egyik legszennyezettebb városa. Azonban a városvezetés azt tűzte ki célul, hogy 2050-re a térség fele „bezöldüljön”. A polgármesteri hivatal 12 millió euróval támogatja a zöldfelületek létrehozását és a környezetbarát fejlesztéseket.

benjamin-davies-oja2ty_9zlm-unsplash.jpg

A Canary Wharf felhőkarcolói alatt virágzik egy ökopark, egyike azoknak a projektnek, amelyek célja a szürke betondzsungel kizöldítése. Gyümölcsfák és méhkaptárok is találhatók benne, és egy hivatásos parkőr, Lesley Wertheimer vigyáz rá.

Ha valaki rosszul van – akár mentálisan, akár fizikailag – akkor egy ilyen helyen jobban lesz. Akár csak mondjuk sétál a környéken, vagy segít a park fejlesztésében.

- mondta Wertheimer.

London területének 47,5 százaléka már zöld, de hogy elérjék az 50 százalékot, a belvárosban még sok a tennivaló. A környezetvédelmi és energetikai alpolgármester, Shirley Rodrigues azt mondta:

Minden új fejlesztés esetében zöldtetőt, illetve zöld infrastruktúrát kell alkalmazni, hogy hozzájáruljon a biológiai sokszínűséghez. Nem tudom, hogy ez mennyire közismert, de Londonban sokkal több a zöldtető, mint bármely más európai nagyvárosban. Ez pedig segít, hogy a város szívében is virágozhasson az élővilág.

Egy paddintoni tetőtéren egy igazi kis városi farm, a Square Mile Farms növekszik. Itt talaj nélkül is lehet zöldséget termeszteni. Ilyen „élőfalak” pedig a város irodaházaiban és felhőkarcolóiban is megélnének.

Láttuk, hogy Londonban sok a kihasználatlan terület, nagy részük beton. Mi pedig nem csak zöldíteni szeretnénk, hanem arra törekszünk, hogy az élelmiszernövények beltéren is termeszthetők legyenek és az emberek megtanulják őket gondozni akár a lakhelyükön, akár az irodában.

- mondta Dhiresh Tailor, a Square Mile Farms üzemvezetője.

Egy másik módja lehet a zöldítésnek a „külső élőfal” - amely segít az épületek hőmérsékletének szabályozásában is.

Városaink kizöldítése alapvető fontossággal bír, hogy egyszerre mérsékeljük az éghajlatváltozást és alkalmazkodjunk annak negatív hatásaihoz, így remélhetőleg a londoni példa itthon is követőkre fog találni.

Forrás: Euronews 

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr7816258070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása