Hogyan lehet elérni a nettó zéró kibocsátást 2050-re?
2020. december 04. írta: Ecolife Magazin

Hogyan lehet elérni a nettó zéró kibocsátást 2050-re?

Páratlan összefogás a karbonsemleges magyar gazdaságért

Egyedülálló módon hat ország nagykövetsége és a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) fogott össze az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával, hogy elősegítsék, felgyorsítsák azt a folyamatot, amellyel a magyar gazdaság 2050-re karbonsemlegessé válhat, ezzel fontos lépést téve a klímaváltozás megállításáért. A december 3-án tartott online "Race to Zero Business Ambitions Fórum" eseményen több iparág meghatározó szereplője, élenjáró vállalatok hazai vezetői példájukkal ösztönözték hasonló ambiciózus vállalásokra a hazai vállalatokat a karbonsemleges gazdaságért.
racetozero_201203.png

A rendezvényt a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) és a Brit Nagykövetség szervezte az Olasz Nagykövetséggel együttműködésben, valamint a Francia Nagykövetség, a Német Nagykövetség, a Kanadai Nagykövetség és a Holland Királyság Nagykövetség részvételével. Az esemény célja volt, hogy páratlan összefogással ösztönözze a hazai üzleti szférát a világjárvány utáni, fenntarthatóbb, karbonsemleges gazdaságra történő átállásra. Az esemény apropóját az ENSZ által meghirdetett “Race to Zero” kampány és a 2021-ben megrendezésre kerülő ENSZ klíma-csúcstalálkozó, a COP26 adta, melyeknek célja a széndioxid-kibocsátás csökkentésével kapcsolatos törekvések előmozdítása.

 333 nap múlva kezdődik az ENSZ 26. klíma-csúcstalálkozója Glasgow-ban, amelynek az Egyesült Királyság lesz az elnöke, Olaszországgal együttműködésben. A COP26-ra való felkészülés során figyelembe kell vennünk a COVID-19 járvány következményeit is. Az ENSZ klíma-csúcson egyesítenünk kell a világ országait a nulla szén-dioxid-kibocsátású gazdaság megteremtése érdekében, egyúttal elősegítve a COVID-19 utáni „zöldebb”, azaz környezetbarát újjáépítést is.

 - mondta Paul Fox brit nagykövet nyitóbeszédében.

 Olaszország élen jár a Race to Zero kampányban, amelynek célja a globális termelési rendszer teljes dekarbonizálása, valamint az inkluzív és fenntartható növekedés elősegítése. Ahhoz, hogy 2050-re elérjük célunkat, most cselekednünk kell!

– mondta Massimo Rustico olasz nagykövet köszöntőjében.

Botos Barbara, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Energiaügyekért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára beszélt az Országgyűlés által nemrégiben elfogadott klímavédelmi törvényről, amely szerint Magyarország vállalja, hogy 2050-re eléri a nettó klímasemlegességet, vagyis az üvegházhatású gázok kibocsátása és elnyelése egyensúlyba kerül. A törvény ugyancsak rögzíti, hogy 2030-ra 40%-kal csökkenteni kell a széndioxid-kibocsátást, és 21%-ra növelni a megújuló energiaforrások arányát. Ennek érdekében a magyar kormány Zöld Államkötvények kibocsátását is tervezi, továbbá támogatni kívánja a hazai vállalatok energetikai fejlesztését.

A Race to Zero az ENSZ kampánya a zéró széndioxid-kibocsátású világért. sszesen 1128 vállalat, köztük a Facebook, a Tesco, a LafargeHolcim és a Magyar Telekom, valamint a 45 legnagyobb befektető cég már csatlakozott a globális Race to Zero kampányhoz több mint 450 város és 550 egyetem mellett. A Párizsi Megállapodásnak és a 2021 novemberi glasgow-i COP26 előkészítésének megfelelően bármilyen méretű és bármilyen ágazatban működő vállalkozásoknak egyértelmű szerepe van az éghajlatváltozással kapcsolatos fellépésben.

Jen Austin, az COP26 csúcstalálkozót előkészítő bizottság szakpolitikai és stratégiai igazgatója betekintést a Race to Zero kezdeményezés céljaiba, a COP26 előkészületeibe.

Majd Kaya Axelsson, az Oxfordi Egyetem klímaváltozási kutatóközpontjának munkatársa mutatott be olyan gyakorlati intézkedéseket, amelyek hasznosak lehetnek a vállalatoknak a Nettó Zéró célok meghatározásában és elérésében.

 Minden vállalatot érinti a klímaváltozás, és minden vállalatnak lehetősége van pozitívan befolyásolni azt. A globális felmelegedés 2, de meg inkább 1,5 Celsius fok alatti stabilizálásához az üvegházhatású gázok kibocsátásának mihamarabbi radikális csökkentésére van szükség. Ehhez a gazdaságot alacsony szén-dioxid-kibocsátásúvá, majd 2050-re karbonsemlegessé kell átalakítanunk. A vállalatok kulcsszerepet játszanak ebben a folyamatban. Van jobb alkalom, hogy belefogjunk, mint most?

– tette fel a kérdést Ifj. Chikán Attila, a BCSDH elnöke.

Öt évvel ezelőtt a Párizsi Megállapodás elfogadásával országaink vállalták, hogy csökkentik üvegházhatású gáz-kibocsátásukat, de ez csak a kezdet volt. A sürgető kényszer továbbra is fennáll, és rajtunk, a kormányokon, a vállalatokon és az állampolgárokon múlik, hogy ezeket az elkötelezettségeket valóra váltsuk. Ez a mi közös felelősségünk!

 – mondta el zárógondolatait Pascale Andréani francia nagykövet.

A klímaváltozás elleni harc, a klímavédelem csapatmunka. Közös célunk a klímasemlegesség elérése 2050-ig, ahol minden hozzájárulás számít. A megújuló energiaforrások egyre több teret nyernek az energiaszektorban Európában. A következő lépés az energiafordulatban a fosszilis üzemanyagok helyettesítése a közlekedésben, iparban és a fűtésben. A hidrogén fontos szerepet fog ebben játszani.

 ̶  mondta Johannes Haindl, Németország magyarországi nagykövete. Németország 2020. július 1. óta az Európai Unió soros elnöke, és egyik legfőbb célja a klímasemlegesség elérése.

Büszkék vagyunk arra, hogy együttműködünk a Brit Nagykövetséggel és más partnereinkkel a Race to Zero Business Ambitions Fórumon, és egy 2050-ig a szén-dioxid-semlegessé váló világért dolgozunk. Az éghajlatváltozás globális probléma, és összehangolt válaszra lesz szükség a globális megoldások megtalálásához. Kanada folytatja a kibocsátás csökkentését, az ellenálló közösségekért és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság kiépítéséért folytatott munkáját, tudva, hogy ezek az erőfeszítések szoros kapcsolatban állnak a hosszú távú egészségünkkel és anyagi jól-létünkkel.

– mutatott rá záróbeszédében Caroline Charette kanadai nagykövet.

Hollandia nagyon időszerűnek és fontosnak tartja az éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedéseket, ezért rendezi meg január 25-én a Climate Adaptation Summitot, amely arról szól, hogyan tudunk globálisan alkalmazkodni a változó éghajlathoz, és milyen megoldások hatását kell tovább fokozni. Kérjük, csatlakozzon ehhez az online eseményhez, amely világszerte mozgósítja a kormányokat, a vállalatokat, a szervezeteket és az állampolgárokat annak érdekében, hogy ütemtervet készítsen az éghajlatváltozással szemben ellenálló jövő felé 2030-ig!

– hívta fel a figyelmet a klímaadaptációra fókuszáló januári eseményre  záróbeszédében René van Hell holland nagykövet.

Tagvállalataink felének stratégiai, klímavédelmi céljai, vállalásai és programjai vannak már. De fontos, hogy az üzleti szféra minél több szereplője tűzzön ki ambiciózus karboncsökkentési célokat, készítsen erre akciótervet és az eredményeket rendszeresen elemezze, mérje karbonlábnyomát. Ahogy azt a BCSDH Action2020 Magyarország programjának klíma ajánlásai is tartalmazzák. A Race to Zero Business Ambitions Fórum célja, hogy az élenjáró vállalatok példájukkal ösztönözték hasonló ambiciózus vállalásokra a hazai vállalatokat a karbonsemleges gazdaságért.

- mondta el Márta Irén, a BCSDH ügyvezető igazgatója záróbeszédében

A Race to Zero Business Ambitions Fórumon Éliás Péter, az Audi Hungária Környezetmenedzsment osztály vezetője; dr. Rolf Schnitzler, a Budapest Airport vezérigazgatója; Friedl Zsuzsanna, a Magyar Telekom Chief People Officere; Alastair Teare, a Deloitte Hungary Kockázati Tanácsadói Üzletág vezetője; Andrew Higgins, a FCA Fiat Chrysler Automobiles regionális vezérigazgatója; Bodor Tibor, az ING Wholesale Banking Hungary vezérigazgatója; Károlyi László, a Legrand Magyarország vezérigazgatója; és Pártos Zsolt, a TESCO-Global Áruházak Zrt. ügyvezető igazgatója beszéltek vállalataik konkrét klímavédelmi vállalásairól és lépéseiről annak érdekében, hogy elérjék a karbonsemleges működést.

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr9616318076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása