Újra a Coca-Cola, a Pepsi és a Nestlé a világ legnagyobb műanyagszennyezői
2020. december 08. írta: Ecolife Magazin

Újra a Coca-Cola, a Pepsi és a Nestlé a világ legnagyobb műanyagszennyezői

Már harmadik éve a Coca-Cola, a Pepsi és a Nestlé a Föld legnagyobb műanyagszennyezői, a Break Free From Plastic nevű környezetvédő mozgalom éves jelentése szerint a három cég egyáltalán nem fejlődött a műanyagszennyezésük terén.

jonathan-gonzalez-kk-wa2xmxhy-unsplash.jpg

A vizsgálatot idén közel 15 ezer önkéntes végezte 55 országban. Ebben összesen 346 494 darab műanyagszemetet vizsgálták át, amiknek 63 százalékán valamilyen márkajelzés volt.

Ebben a legelső helyen továbbra is a Coca-Cola áll, miután az ő műanyag palackjaikat találják meg leggyakrabban szétdobálva, például tengerpartokon, folyókban, parkokban a vizsgált 55 országból 51-ben. Rosszabbul áll, mint a Pepsi és a Nestlé együttvéve: a Coca-Cola márkáit 13 834 darab műanyagszeméten azonosították, a PepsiCo márkáit 5155-en, a Nestlé márkáit pedig 8633 szeméten.

Közben a Coca-Cola továbbra is ragaszkodik a műanyag palackokhoz: idén ugyanis bejelentették, hogy azért nem hagyják el a műanyagot, mert az népszerű a fogyasztók körében.

150804873-plastic-bottles-in-a-trash-can-container-with-bottles-from-pepsi-sprite-schveppes-and-also-from-wate.jpg

A Coca-Cola reagált a felmérésre, miszerint ők azt vállalták, hogy 2030-ig minden palackjuk visszaváltható lesz. A PepsiCo is reagált, állításuk szerint ők meg azt vállalták, hogy 2025-ig 35 százalékkal csökkentik a nem újrahasznosított műanyagok használatát. A Nestlé pedig azt mondta, ők jelentős haladást értek el az ügyben, 2025-re pedig szeretnének száz százalékban újrahasznosított csomagolásokat használni. A cég szerint jelenleg úgy állnak, hogy a csomagolóanyagaik 87 százaléka, a műanyag csomagolásaiknak pedig 66 százaléka újrahasznosítható.

Az idei felmérésből egyébként az is kiderült, hogy a leggyakoribb műanyag szeméttípus a kis kiszerelésű termékek, mint a ketchup, kávé és a sampon, aztán a cigicsikkek és a műanyagpalackok.

Forrás: Telex / Guardian

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr4816323224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása