Vezető szakértők hívták fel a figyelmet a fenntartható vízgazdálkodással járó kihívásokra a víz világnapján
2022. április 05. írta: Ecolife Magazin

Vezető szakértők hívták fel a figyelmet a fenntartható vízgazdálkodással járó kihívásokra a víz világnapján

Megtartották a második „Smart Water – Fenntartható Vízgazdálkodás” konferenciát

A víz világnapján, március 22-én rendezték meg a második "Smart Water: Fenntartható Vízgazdálkodás" nevet viselő digitális eseményt. A rendezvény fontos platformja volt a vízkészlet-gazdálkodás intelligens megoldásairól szóló párbeszédnek és vitának.

18535-1645604019.jpg

A digitális eseményt a Resideo, egy kényelmi és biztonsági megoldásokat globálisan szállító vállalat szervezte a Politecnico di Milano egyetemmel együttműködve. Az intézményt a világ egyik vezető designegyetemeként tartják számon, a QS 2021-es rangsorában a művészet és design kategóriában az ötödik helyen áll.

A téma a fenntartható vízgazdálkodással kapcsolatos jövőkép volt. A rendezvényen egy nemzetközi szakértői csoport folytatott beszélgetést a helyes vízfogyasztás és vízkezelés fontosságáról a lakossági szektorban.

A rendezvény fő célja az volt, hogy láthatóvá tegye a vízzel kapcsolatos problémákat. Az ENSZ Meteorológiai Világszervezetének (WMO) 2021-es jelentése szerint több mint 2 milliárd ember él vízhiányos országokban, és 3,6 milliárd ember évente legalább egy hónapban nem jut elegendő vízhez. 

Mario Moura, a Resideo EMEA Termékekért és Megoldásokért felelős ügyvezető igazgatója nyitotta meg az eseményt: "A vízkészlet-gazdálkodásban az egyre intelligensebb megoldások fejlesztésére kell összpontosítanunk. Intelligens megoldásainkkal és széles termékválasztékunkkal mi is segíteni kívánjuk a fenntarthatóbb vízkezelés elterjedését" – mondta. 

A nyitóbeszédet követően Piet Dircke, az Arcadis éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásért felelős globális igazgatója vázolta fel a városok éghajlatváltozással szembeni ellenállóképességének fontosságát. Elmondta: "egy egyre inkább urbanizált világban - ahol az épületeket egymással összekapcsolt és egymástól függő rendszerekben kezelik, a rugalmasság alapvető tulajdonság kell, hogy legyen. Az éghajlatváltozás a tengerszint emelkedését is okozza, ami növeli a partmenti árvizek, a heves esőzések, a városi árvizek és a folyóáradások számát. Mindez negatív hatással lesz az emberi élet minőségére". 

Renzo Rosso, a Politecnico di Milano egyetem építő- és környezetmérnöki tanszékének hidrológia és hidraulikai építmények professzora, elmondta, hogy a víz szerepe a társadalmi rendszerek kulcsává vált minden földrajzi léptékben. Elmondta, hogy „a víz, az élelmiszer és az energia kérdésköre fogja meghatározni az emberiség napirendjét ebben az évszázadban".

Andrea Cominola, az Einstein Center Digital Future és a berlini Technische Universität intelligens vízhálózatokkal foglalkozó adjunktusa a vízkészlet-infrastruktúrák digitalizálásának kérdését vizsgálta: "az olyan technológiák, mint a digitális mérés és fejlett adatelemzés lehetőséget kínálnak a vízügyi vállalkozásoknak és az önkormányzatoknak arra, hogy jobban megértsék a vízhasználati viselkedést, ezzel támogatva a víztakarékosságot.”

A Studio Cardenas építészcég alapítója, Mauricio Cardenas a funkcionális vízfelhasználásról, valamint a természetes anyagokkal (például bambusszal) folytatott kísérletekről számolt be. 

Az esemény zárásaként Erin Woodward, a Resideo globális fenntarthatósági vezetője ismertette a vállalat fenntarthatósággal kapcsolatos megközelítését. "A Resideo-nál arra összpontosítunk, hogy segítsünk ügyfeleinknek lépést tartani a fenntarthatósági trendekkel, kihasználva kínálatunkat a víz és az energia jobb megértéséhez, összekapcsolásához és kezeléséhez, hogy a pénztárcájuk és a bolygó szempontjából a legokosabb döntéseket hozhassák” – fogalmazott.

A rendezvényen egyértelművé vált, hogy a víz egyre fontosabb erőforrássá válik, szűkössége pedig a politikai napirend elején áll és a döntéshozók figyelmének középpontjába került. A jövőre nézve az innovatív és intelligens megoldások lakossági környezetben történő alkalmazása és adaptálása által megőrizhetjük és megvédhetjük ivóvíz-készleteinket.



A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr817798279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása