Vertikális kertet minden irodába!
2015. augusztus 17. írta: .ecolife.

Vertikális kertet minden irodába!

A vertikális kertek, azaz zöldfalak nemcsak látványra kellemesek, de számtalan pozitív hatással is rendelkeznek. A kültéri zöldfalak nem új keletű dolgok, hasonló megoldásokat már az ókorban is alkalmaztak, illetve napjainkban is láthatunk egy-egy borostyánnal vagy vadszőlővel befuttatott házat. Az  irodai beltéri zöldfalat  azonban a francia Patric Blanc építette először 1988-ban, Párizsban. A megoldás azóta több helyen is felbukkant és egyre népszerűbb, legyen szó a beltéri vagy esetleg a kültéri verzióról. Az elhelyezésen kívül, megkülönböztethetünk természetes zöldfalakat, melyeknél a gyökérzet a termőföldig ér, illetve épített zöldfalakat is, melyeknél viszont a növények gyökerei nem érik el a talajt, megfelelő táplálásukról pedig automatikus rendszer gondoskodik.

A zöldfalak telepítése különben nemcsak egy esztétikus megoldás a környezetünk szebbé tételére, de számtalan egyéb előnnyel is jár:

manier_zoldfal_2014.jpg

1. Energiahatékonyság 

Tanulmányok szerint a kültéri zöldfalak 10 százalékkal hűvösebbek, mint az egyszerű épületek falai. A kiváló szigetelésnek köszönhetően a nyári hónapokban rengeteget spórolhatunk a hűtőrendszerek energiafogyasztásán, télen pedig remekül képes megfogni a hőt.

2. Burkolatvédelem

  Mivel a burkolat sokkal kevesebb hőmérséklet-ingadozásnak van kitéve az élő falaknak köszönhetően, azok hosszabb ideig képesek megőrizni épségüket, és elkerülhetőek a váltakozó hőmérséklet okozta repedések és törések.

  zoldfal_by_mopa_2015_krisztina_palace_2.jpg

  3. Zaj elleni védelem

  Kültéri megoldásait tekintve a zöldfalak releváns választ adnak az egyre növekvő városok egyik legégetőbb problémájára, a zajszennyezésre, a növények levelei ugyanis tompítják a hangokat. Ami a beltéri zöld függönyöket illeti, sok esetben a terem akusztikájának javítása céljából döntenek kialakításuk mellett.

  greenwall_vapiano_bymopa_2013.jpg

  4. Légtisztítás

  A legtöbb ember ideje 90 százalékát zárt térben tölti el, ezért nem mindegy, milyen minőségű levegőt szívunk ez idő alatt. Tudtunkon kívül sokszor olyan mérgező gázokat lélegzünk be, mint a formaldehid, benzol, toluol vagy a xilol. A „beteg ház szindróma” azonban csökkenthető beltéri zöld falak alkalmazásával: a növények, különösen egyes trópusi fajták, képesek megtisztítani a levegőt a káros anyagoktól.

  ni_greenwall_by_mopa_1.jpg

  5. Stresszűző

  Kutatások sora ugyancsak bebizonyította, hogy a zöld növények rendkívül pozitív hatással vannak közérzetünkre. Feloldják a stresszt, ellazítanak, ráadásul fokozhatják a munkahelyi teljesítményünket és pozitívan befolyásolják komfortérzetünket. A Washington Állami Egyetemen készítettek is ezzel kapcsolatban egy felmérést. A kísérletben résztvevőknek egy egyszerű számítógépes feladatot kellett teljesíteniük növények jelenlétében, majd nélkülük, miközben folyamatosan figyelemmel kísérték érzelmeik és vérnyomásuk alakulását. A vizsgálat során arra a következtetésre jutottak, hogy a résztvevők a növények jelenlétében sokkal jobban teljesítettek, reakcióidejük közel 12 százalékkal nőtt.

  Ecolife-tipp:

  A MoPa (Mohány és Páfra) működése óta több mint 25 zöldfalat készített már saját fejlesztésű technológiával  és számos növényfajtával. Zöldfalaik automata öntözőrendszerrel, a helyi adottságoknak megfelelően, a megrendelőink igényei szerint készülnek, amelyek egyedi kialakítású és kiültetésű, élő alkotások.

  Fotók: http://www.mohanyespafra.hu

  A bejegyzés trackback címe:

  https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr907712690

  Kommentek:

  A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

  Nincsenek hozzászólások.
  süti beállítások módosítása