Az egyik legértékesebb anyag a polcokon hever!
2016. augusztus 29. írta: Jachimek Anett

Az egyik legértékesebb anyag a polcokon hever!

Mennyi alumíniumcsomagolást használunk el egy évben, s ebből mennyit hasznosítunk fel? A számok magukért beszélnek. „Dobd be magad” néven új környezetvédelmi program indult szelektív gyűjtésük népszerűsítésére. 

Magyarországon évente 800-900 millió darab alumínium dobozba töltenek italokat, vagyis minden magyar állampolgár átlagosan 80-90 darab dobozt használ fel évente. Ugyanakkor az így keletkezett hatalmas mennyiségű nyersanyag csupán felét gyűjtik szelektíven, noha az 100%-ban újrahasznosítható lenne. Évente körülbelül 6390 tonna alumíniumot hasznosítunk újra

Az újrahasznosított üdítős- és sörösdobozokból bicikli- és repülőgépalkatrészek is készülnek. Magyarországon évi 450 millió darab üdítős, sörös és energiaitalos doboz végzi a vegyes hulladékban, pedig ez az értékes nyersanyag teljes egészében visszaváltható és újrahasznosítható. 

A fennmaradó 450 millió darab doboz a hulladéklerakókon végzi, pedig a lakosság rendelkezésére álló házhoz menő szelektív gyűjtési rendszer mellett a használt aludobozok országszerte csaknem 200 aludoboz visszaváltó automata révén is visszagyűjthetőek. Az aludobozok szelektív gyűjtésért az automatáknál pénz jár, de jelenleg csak az aludobozok 17%-át, vagyis évente mintegy 100 millió dobozt gyűjtenek vissza országszerte az automaták segítségével.

Mi készülhet aludobozból?

Újrahasznosított alumíniumdobozokból számos értékes termék, például autóalkatrészek, karosszéria, biciklik váza és repülőgép alkatrészek is készülhetnek. Egy tonna alumíniumból mintegy ezer bicikli váza készülhet el, míg egy átlagos autó alumínium karosszériájához nagyjából 10.000 aludobozra van szükség. Ha egy Boeing 747 utasszállító repülőgép alumínium alkatrészeit akarnánk újrahasznosított alumíniumból pótolni, akkor kb. 4,4 millió aludobozt kellene szelektíven gyűjtenünk. 

Az energiahatékonyságot az is jól mutatja, hogy egyetlen aludoboz újrahasznosításával annyi energiát lehet megtakarítani, amennyi három órára elegendő egy laptop vagy egy tévé működtetéséhez. A világon előállított alumínium kb. 75%-a a folyamatos újrahasznosításnak köszönhetően még ma is forgalomban van. A szelektív gyűjtésével lényegesen csökkenthető a szén-dioxid (CO2) kibocsátás is, hiszen 1 tonna alumínium újrahasznosításával akár 9 tonna CO2 kibocsátástól kíméljük meg bolygónkat.

Aluakadémia: Dobd be magad, játssz és nyerj!

A Dobd Be Magad elnevezésű új, zöld program célja a tudatosítás és a környezetvédelmi ismeretek bővítése elsősorban a fiatal felnőttek körében. Az aludobozok 100%-ban és végtelen alkalommal újrahasznosíthatóak, ráadásul a hulladék alumíniumból készült új dobozok minőségromlás nélkül, 60 napon belül visszakerülhetnek a boltok polcaira. Az elsődleges nyersanyagból készülő fémmel szemben 95%-os energiamegtakarítást érhető el. 

A Dobd Be Magad kampány elsősorban a fiatal felnőtteknek szól, akik a legnépszerűbb közösségi oldalon és a www.dobdbemagad.com weboldalon elérhető Aluakadémia applikáción keresztül játékos formában tesztelhetik szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos tudásukat és jó válaszaikat értékes nyereményekre válthatják. A zöld programhoz nagykövetként több ismert hazai személyiség, például Janicsák Veca énekesnő is csatlakozott.

forrás: greenfo 

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr2311660438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása